Deeltijdse arbeid
Op deze pagina:
Wat is deeltijds werk met behoud van rechten?
Wanneer je recht hebt op voltijdse werkloosheidsuitkeringen en deeltijds begint te werken, kan je onder bepaalde voorwaarden het statuut krijgen van deeltijdse werknemer met behoud van rechten. De bedoeling van de aanvraag “behoud van rechten” is om je rechten naar de toekomst toe veilig te stellen. Je behoudt je rechten op een voltijdse uitkering na een deeltijdse tewerkstelling.
Soms heb je tijdens je deeltijdse job zelfs recht op een aanvullende RVA-uitkering, de inkomensgarantie-uitkering genaamd (Zie “Recht op een inkomensgarantie-uitkering?”).
Wat zijn de voorwaarden om het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten te kunnen verkrijgen?
Om onder het statuut van deeltijds werknemer met behoud van rechten te vallen, moet je nieuwe deeltijdse tewerkstelling minstens één derde bedragen van een voltijdse tewerkstelling. Ten tweede moet je bij de aanvang van je deeltijdse tewerkstelling kunnen beschouwd worden als een voltijds vergoedbare werkloze. Je moet bovendien een aanvraag indienen bij de ACLVB om het statuut te verkrijgen. Deze voorwaarden worden nader toegelicht in het informatiedocument onderaan deze pagina.
Recht op een inkomensgarantie-uitkering?
Indien je opnieuw aan de slag gaat in een deeltijdse baan, kan onder bepaalde voorwaarden bovenop je deeltijds loon, een extra uitkering krijgen van de RVA. We spreken hier over de inkomensgarantie-uitkering (afgekort als “de IGU”).
Bovenop de voorwaarden voor het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten, zal je de volgende voorwaarden moeten vervullen:
- Je contractueel overeengekomen wekelijkse arbeidsduur mag niet hoger zijn dan 4/5 van een voltijdse tewerkstelling.
- Je normaal gemiddeld maandloon moet lager zijn dan 2.070,48 euro bruto. (bedrag geldig op 1/5/2024)
- Je mag geen recht meer hebben op loon ten laste van je vorige werkgever. Dat zal het geval zijn wanneer de deeltijdse betrekking aanvangt tijdens een opzeggingsperiode of tijdens een periode gedekt door een verbrekingsvergoeding.
Opmerking: Als je bij dezelfde werkgever ontslagen wordt uit een voltijdse betrekking of onvrijwillig overstapt van voltijds naar deeltijds werk, dan heb je geen recht op inkomensgarantie-uitkeringen gedurende 3 maanden. Deze periode heet de carenzperiode en begint vanaf de dag die volgt op de opzeggingsperiode of de periode gedekt door een verbrekingsvergoeding voor de voltijdse betrekking. Na deze periode kan je wel een IGU krijgen.
Indien je op vrijwillige basis overstapt van een voltijdse betrekking naar een deeltijdse betrekking, heb je geen recht op de IGU. Er is één uitzondering: je hebt wel recht op de IGU (zonder carenzperiode) indien de overgang gebeurt in het kader van een goedgekeurd herstructureringsplan.
Ook als je maar recht hebt op uitkeringen als vrijwillig deeltijdse werkloze kan je onder bepaalde voorwaarden toch een IGU krijgen als je opnieuw deeltijds aan de slag gaat.
Wat moet je doen als je het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten met de IGU aanvraagt?
Dien bij het begin van je deeltijdse tewerkstelling een uitkeringsaanvraag in.
Deze aanvraag gebeurt met een formulier C131A-Werknemer, dat je indient bij je ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers zullen je de nodige informatie geven, je dossier opmaken en je in het bezit stellen van een controlekaart C3-deeltijds.
In bepaalde gevallen zal je een nieuwe uitkeringsaanvraag moeten indienen, bijvoorbeeld als je verandert van werkgever.
Schijf je in als werkzoekende.
Neem binnen de twee maanden contact op met de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (dit is de VDAB, FOREM, Actiris of ADG naargelang je woonplaats) om je deeltijdse tewerkstelling aan te geven en je in te schrijven als werkzoekende voor een voltijdse betrekking. Deze instellingen helpen je bij je zoektocht naar een bijkomende of voltijdse job. Je moet elk passend werkaanbod aanvaarden, anders riskeer je een schorsing van je uitkering.
Verzoek je werkgever om een voltijdse tewerkstelling
Om de IGU te kunnen genieten, is het vereist dat je een aanvraag hebt ingediend bij je werkgever om een voltijdse betrekking te bekomen als die in de onderneming vrij komt. Deze voorwaarde geldt niet voor wie in openbare dienst of als gesubsidieerd personeelslid in de onderwijssector werkt.
Bezorg ons op het einde van de maand je controlekaart C3-deeltijds.
Elke maand vul je een formulier C3-deeltijds in, waarop je de gewerkte uren aanduidt. Dit formulier bezorg je dan op het einde van de maand – ingevuld en ondertekend- aan je ACLVB-secretariaat. Wij zorgen voor de stipte betaling van je uitkering.
Wat moet je doen als je het statuut van deeltijdse werknemer met behoud van rechten zonder de IGU aanvraagt?
Dien bij het begin van je deeltijdse tewerkstelling een aanvraag in. Deze aanvraag gebeurt met een formulier C131A-Werknemer, dat je indient bij je ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers geven je de nodige informatie en maken je dossier in orde.
Indien je van werkgever verandert, dan moet je het statuut opnieuw aanvragen bij de ACLVB. Verder heb je geen verplichtingen of formaliteiten te vervullen. Je moet noch ingeschreven zijn als werkzoekende, noch beschikbaar zijn voor bijkomende uren of voor een voltijdse tewerkstelling.
Wat moet je werkgever doen?
Je werkgever zal ons via elektronische weg de gegevens overmaken die nodig zijn om je inkomensgarantie-uitkering te berekenen en te betalen.
Hoeveel bedraagt de inkomensgarantie-uitkering?
De berekening van de IGU is vrij complex. Door de IGU zal je totale inkomen, dus je nettoloon uit je deeltijdse tewerkstelling plus de extra uitkering, minstens even hoog als de werkloosheidsuitkering die je kreeg voordat je weer aan het werk ging.
Meer weten?
Wil je graag wat meer info over een bepaald item of over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers in de verschillende ACLVB-secretariaten geven je graag een woordje uitleg.
Lees ook zeker ons informatiedocument “deeltijdse werknemer met behoud van rechten (al dan niet met IGU)”.