Ecocheques
Op deze pagina:
Het interprofessioneel akkoord 2009-2010 lanceerde met de ecocheque een nieuw systeem om de werknemers bewust te maken van de milieuproblematiek. Na evaluatie van het systeem werden er vanaf 1 januari 2011 een aantal wijzigingen aangebracht aan het systeem.
De ecocheque is een extra-legaal voordeel dat de werkgever aan de werknemer kan toekennen. De cheque mag geenszins een vervanging vormen voor loon, premies of enig ander voordeel.
Concreet kan de ecocheque, of groene cheque, gebruikt worden om een reeks aan ecologische producten en diensten aan te kopen. Welke producten en diensten dat zijn, is vastgelegd in een lijst die goedgekeurd werd in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van de Nationale Arbeidsraad (NAR).
Deze lijst zal op regelmatige tijdstippen door de NAR geanalyseerd en, indien nodig, aangepast worden.
De ecocheque heeft een geldigheidsduur van maximum 2 jaar.
Voor wie ?
De ecocheque wordt toegekend aan de werknemers. De toekenning ervan wordt geregeld door eencollectieve arbeidsovereenkomst die op het niveau van de sector of het bedrijf wordt afgesloten.
In twee gevallen kan de ecocheque ook toegekend worden door een individuele, schriftelijke overeenkomst :
- er is in de onderneming geen syndicale delegatie;
- u behoort tot een personeelscategorie waarvoor het niet de gewoonte is dat er cao's worden afgesloten.
In de cao of schriftelijke overeenkomst wordt het totale bedrag van de ecocheques, de waarde van elke individuele cheque en de frequentie van toekenning tijdens het jaar vastgelegd.
Wanneer de ecocheque wordt toegekend op basis van een individuele overeenkomst, dan mag het bedrag ervan niet hoger liggen dan het bedrag voor de personeelsleden waarvoor wel een cao werd afgesloten.
Bedrag ecocheque
Het totale bedrag van de door de werkgever toegekende ecocheques mag niet meer bedragen dan :
- 250 euro per werknemer;
De nominale waarde per cheque is maximum 10 euro.
Werknemers die tijdens het jaar in of uit dienst treden, krijgen ecocheques pro rata de periode dat zij tewerkgesteld waren bij de werkgever.
Werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst wordt geschorst tijdens het jaar hebben minstens recht op ecocheques pro rata het aantal dagen met loon. Worden gelijkgesteld met dagen met loon :
- dagen wettelijke vakantie, inclusief de jeugdvakantie of seniorvakantie;
- moederschapsrust;
- de 15de tot 31ste dag van arbeidsongeschiktheid met aanvullende vergoeding.
Bedrag lager dan 10 euro
Wanneer het totale bedrag van de ecocheques lager ligt dan 10 euro, dan kan de werkgever de keuze maken om de ecocheques effectief af te leveren of het bedrag ervan, verhoogd met 50 %, toe te voegen aan het loon.
Wordt het bedrag toegevoegd aan het loon, dan zijn de normale regels op het vlak van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing van toepassing.
De ecocheque en fiscaliteit
De ecocheque is een extra-legaal voordeel. Dat wil zeggen dat hij niet beschouwd wordt als loon en dus niet onderworpen is aan de de fiscaliteit of de sociale lasten waaraan het normale loon wel onderhavig is.
Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan :
- hij moet toegekend worden op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst of een individuele, schriftelijke overeenkomst;
- de cao of schriftelijke overeenkomst bevat de nominale waarde van de cheque en de frequentie van de toekenning ervan;
- de ecocheque wordt op naam van de werknemer afgeleverd en komt dus voor op het loonbriefje van de werknemer (bedrag en aantal);
- de ecocheque vermeldt duidelijk de maximale geldigheidsduur (24 maand vanaf de datum van terbeschikkingstelling) en dat hij slechts kan gebruikt worden voor de aankoop van ecologische producten of diensten;
- de ecocheque mag niet geheel of gedeeltelijk omgeruild worden voor geld;
- het totale bedrag van de ecocheques dat de werknemer ontvangt is niet hoger dan 250 euro.
Wanneer aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, zal de groene cheque toch beschouwd worden als loon en dus onderworpen zijn aan de fiscaliteit en sociale lasten.
Meer weten?
Weetwijzer
Als ACLVB-lid vind je extra informatie over ecocheques in de ACLVB weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor onze leden.
Nog vragen?
Wil u weten of er in uw sector of bedrijf een cao werd afgesloten rond de ecocheque ? Neem dan contact op met uw plaatselijk ACLVB-secretariaat.