Vakbonden, VDAB en Team Hulp bij Bedrijfssluiting brengen loopbaanadvies naar de werkvloer
“Waar werk ik in 2015?”
Onder die titel starten vanaf dinsdag 25 maart infosessies voor de circa 5000 werknemers van Ford Genk en de toeleveranciers. De drie vakbonden, de VDAB en Team Hulp bij Bedrijfssluiting slaan daarvoor de handen in elkaar. Uniek is dat de infosessies plaats vinden op de werkvloer.
De Ford-fabriek in Genk sluit op 31 december dit jaar de deuren. Ook de werknemers van de toeleveranciers komen daarmee op straat te staan. De sluiting dwingt al deze werknemers stil te staan bij hun loopbaan en jobperspectieven. Daarvoor konden ze tot nog toe na hun werktijd al terecht op het Werkpunt: een open lokaal waar dienstverleners van vakbonden en VDAB hun vragen beantwoorden of hulp bieden bij het nakijken van hun cv, het invullen van sollicitatieformulieren, het aanvragen van een loopbaancheque, of vragen over opleidingen, over grensarbeid, over wetgeving of over persoonlijke problemen waarmee ze kampen.
Van 25 maart tot 3 april 2014 steken vakbonden, VDAB en Team Hulp bij Bedrijfssluiting een tandje bij, in samenspraak met de vakbondsafgevaardigden en met de steun van de directies van Ford en toeleveranciers.
Alle werknemers van Ford en hun toeleveranciers krijgen via teammeetings van 25 minuten tijdens hun werktijd en op de werkvloer nuttige informatie over hoe ze nu verder hun weg moeten vinden op de arbeidsmarkt. ‘Blijf niet bij de pakken zitten’ is de boodschap tijdens deze meetings, die werknemers goesting moet geven om elders aan het werk te gaan en wegwijs moet maken in de hulp die vakbonden, VDAB, loopbaanbegeleidingscentra en het Team Hulp bij Bedrijfssluiting hierbij kunnen bieden.
In totaal worden 112 teammeetings georganiseerd. ACV, ABVV, ACLVB, VDAB en Team Hulp bij Bedrijfssluiting stellen hiervoor45 consulenten ter beschikking. Alle werknemers ontvangen ook een vlot leesbare brochure met nuttige informatie over hun verdere loopbaanoriëntatie.
Voor de vakbonden vormt dit project een belangrijke stap in de verdere uitbouw van een laagdrempelige loopbaandienstverlening op de werkvloer. Vakbonden blijven voor werknemers het eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen op de werkvloer. Die vertrouwensband maakt het de vakbonden ook mogelijk werknemers van bedrijven in herstructurering direct te ondersteunen en te helpen nadenken over hun verdere loopbaan.
Bijzonder is de schaal waarop deze dienstverlening nu in de fabriek zelf gebeurt in plaats van dat werknemers zich naar het vakbondskantoor moeten begeven. In de toekomst zal onderzocht worden of deze aanpak model kan staan voor andere herstructureringen of bedrijfssluitingen.