Sociaal-liberale antwoorden op de Coronacrisis
De coronacrisis heeft ongezien harde klappen uitgedeeld de afgelopen maanden, zowel in economisch, sociaal als maatschappelijk opzicht. In die optiek achtte de ACLVB het noodzakelijk om – naast haar traditionele dienstverlening die op volle toeren heeft gedraaid de afgelopen weken – ook een interne reflectie te houden over hoe de gevolgen van deze crisis het best aangepakt kunnen worden.
Voor de Liberale Vakbond is het immers duidelijk dat uit deze gezondheidscrisis, die bijzonder brutaal toesloeg en vele actoren in snelheid pakte, de nodige lessen moeten getrokken worden. Onze basisboodschap hierbij is duidelijk: behandel deze crisis niet zoals de financieel-economische crisis van 2008. Te allen tijde moet vermeden worden dat dezelfde fouten worden gemaakt, te weten een drang naar besparingen en flexibiliteit, waardoor de publieke dienstverlening onder druk komt te staan en mensen geconfronteerd worden met job- en inkomensverlies.
De basisboodschap van de ACLVB is dan ook optimistisch: gebruik deze gezondheidscrisis om sociaal-liberale antwoorden te formuleren op socio-economische vraagstukken die tot voorheen een verre droom bleven. Bekijk deze crisis als een opportuniteit om dingen in beweging te zetten. In dat opzicht moet rekening gehouden worden met het feit dat België een complex land is. De uitdagingen die voor ons liggen, zullen in samenwerking tussen het federale niveau en de deelstaten moeten gebeuren. De maatregelen die op de diverse beleidsniveaus worden genomen, moeten complementair zijn.
In wat volgt, worden 7 uitdagingen gedefinieerd waarmee de beleidsmakers volgens de ACLVB mee aan de slag moeten. Dit betreft zowel economische, fiscale, sociaalzekerheidsrechtelijke en arbeidsmarktgerelateerde vraagstukken. Ook wat betreft de sociale verhoudingen, dienen evenwel de nodige lessen getrokken te worden. Dat kan gaan van arbeidsorganisatorische vraagstukken zoals telewerk, tot aspecten die te maken hebben met welzijn en veiligheid van werknemers.
De Liberale Vakbond is er in dat opzicht van overtuigd dat deze crisis omgebogen kan worden in een opportuniteit om zaken fundamenteel anders aan te pakken, als we de uitdaging kunnen én willen aangaan. Indien de nadruk gelegd kan worden op rechtvaardigheid, redelijkheid en solidariteit, kunnen we hier als maatschappij sterker en socialer uit komen.
Een beleid van investeren in plaats van besparen
De coronapandemie veroorzaakt een ongeziene gezondheidscrisis die enorme maatschappelijke en economische gevolgen met zich meebrengt. We stevenen af op de grootste economische crisis in de naoorlogse periode, een crisis die nog veel harder zal toeslaan dan de financiële crisis van 2008.
Een stabiele en meer inclusieve arbeidsmarkt
Ons sociaal model heeft veel werknemers een vangnet gegeven om hen te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Tegelijkertijd heeft deze crisis ook de zwakke punten van onze arbeidsmarkt aan het licht gebracht. Deze bestaan reeds lang, maar zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk verergerd.
Een eerlijk fiscaal beleid, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en misbruik wordt bestreden
Voor de ACLVB is het belangrijk dat er verschillende beleidsmaatregelen worden genomen op korte termijn maar ook dat de reeds lang sluimerende fiscale en financiële pijnpunten op nationaal, Europees en internationaal vlak dringend worden aangepakt.
Een economische groei die steunt op voldoende koopkrachtontwikkeling, lokale consumptie en duurzame productie
ACLVB pleit dan ook voor een duidelijke hernieuwing van ons economisch model. De overheid dient niet alleen in te zeten op een performant investeringsbeleid, maar moet ook aansturen op een meer duurzame en inclusieve economie.
Solide arbeidsomstandigheden waarop je verder kan bouwen
De coronacrisis vormt op verschillende manieren een stresstest voor arbeidsverhoudingen, de arbeidsorganisatie en het sociaal- en arbeidsrechtelijk kader. Op sommige vlakken is de stresstest geslaagd, maar er kwamen toch vooral belangrijke tekortkomingen aan het licht.
Inzetten op sociaal overleg en toekomstplan bij faillissementen/ collectieve ontslagen
Opdat de werknemers, tewerkgesteld in deze veranderende (en soms zelf verdwijnende) sectoren niet noodgedwongen richting werkloosheid geduwd worden, acht ACLVB het opportuun om deze tijdig te heroriënteren naar een andere duurzame tewerkstelling.
Onze sociale zekerheid, essentiële buffer
Deze coronacrisis heeft nog maar eens aangetoond dat onze sociale zekerheid zijn rol speelt als buffer tegen inkomen– en banenverlies. Helaas, maar gelukkig, heeft ze via onze gezondheidzorg haar noodzakelijkheid aangetoond.
Een sterk armoedebeleid
De Corona-crisis heeft de sociale problemen vergroot. Voor mensen die met weinig middelen moeten rondkomen is de heropleving van de economische activiteit niet genoeg om uit de armoede te treden: de hulp van de gemeenschap is in dat opzicht onontbeerlijk.