Regeerakkoord 2014 : infofiches
Op deze pagina:
Rond een aantal punten uit het regeerakkoord die de werknemers aanbelangen heeft de Liberale Vakbond infofiches opgesteld om haar leden te informeren over de mogelijke gevolgen van deze maatregelen.
Een tax shift is realistisch
Met haar besparingsprogramma heeft de regering Michel een dubbele doelstelling: het concurrentievermogen van de bedrijven herstellen en de begroting saneren.
Concreet wil ze tegen 2019 een structurele inspanning leveren van 11,237 miljard euro.
Voor de financiering van dat bedrag doet de regering voor 74% beroep op besparingen en voor 26% op nieuwe inkomsten. Een zeer groot percentage van de financiering wordt gehaald uit besparingen op publieke dienstverlening en sociale zekerheid. De regering voorziet 2,832 miljard euro aan nieuwe inkomsten, maar hier worden opnieuw de grootste vermogens gevrijwaard en zijn het vooral de werknemers en sociaal verzekerden die de rekening gepresenteerd krijgen!
Van een echte verschuiving van de lasten op arbeid naar vermogen, vervuiling en consumptie – een tax shift dus - is absoluut geen sprake.
Download de infofiche
Loonkosten en concurrentiekracht
De maatregelen die de regering wil uitvoeren in het kader van het ‘concurrentievermogen’ kunnen onmogelijk de koopkracht en bijgevolg ook de binnenlandse vraag, nochtans een heel belangrijke motor van het uiterst beperkte economische herstel, ondersteunen. Het gaat om een pakket maatregelen die enerzijds grote verliezen voor de modale burger betekenen en anderzijds grote cadeaus geven aan de bedrijven. Het onevenwicht is nog nooit zo groot geweest, men neemt bij de werknemers, wat vervolgens aan de werkgevers wordt gegeven.
Download de infofiche
regeerakkoord-michel-loonkosten-concurrentievermogen.pdf
Simulatie indexsprong
De regering Michel voert een indexsprong door die op geen enkel moment gecompenseerd wordt, wat een structureel verlies aan koopkracht van 2 % impliceert. Sinds 1 april 2015 wordt de afgevlakte gezondheidsindex geblokkeerd en wordt een nieuwe referentie-index (afgevlakte gezondheidsindex x 0,98) gevolgd.
Er zijn pas opnieuw loonindexeringen wanneer referentie-index het niveau van de afgevlakte gezondheidsindex van 1 april 2015 (100,66) overschrijdt. Ook negatieve loonindexeringen worden geblokkeerd. Wel zijn er nog loonindexeringen mogelijk voor de periode vóór 1 april 2015
Download de infofiche
regeerakkoord-michel-simulatie-indexsprong-mei-2015.pdf
Sociale zekerheid en arbeidsongeschiktheid
Een infofiche met meer info over gezondheidszorgen, arbeidsongeschiktheid, de rol van de index en de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping.
Download de infofiche
Tijdskredietuitkeringen
Wat is er sinds 1 januari 2015 veranderd op het vlak van de tijdskredietuitkeringen betaald door de RVA? U vindt hierover meer in deze infofiche.
Download de infofiche
De gevolgen voor de werkloze
Het regeerakkoord zal voor alle werklozen (schoolverlaters, volledig werklozen, tijdelijk werklozen en zij die deeltijds aan de slag zijn met bijkomende toeslag) gevolgen hebben, niet enkel door de indexsprong maar ook door een aantal belangrijke wijzigingen aan de reglementering.
Download de infofiche
SWT - brugpensioen
Denkt u eraan om op brugpensioen (SWT) te gaan ? Dan is de informatie uit onderstaande infofiche zeer belangrijk voor u!
Download de infofiche
Pensioenen
De wettelijke pensioenleeftijd wordt verhoogd. Tot 2024 blijft de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. In 2025 komt er een verhoging naar 66 jaar, en vanaf 2030 wordt dit 67 jaar.
Het vervroegd pensioen wordt opgeschoven inzake leeftijd van 62 naar 63 jaar en inzake loopbaanvoorwaarde van 40 jaar naar 42 jaar vanaf 2019. Er zijn uitzonderingen voor langere loopbanen (in 2019 vervroegd pensioen op 60 jaar mits 44 jaar loopbaan op dat moment). Iemand die begint te werken op zijn 21ste zal ten vroegste op 63 jarige leeftijd met wettelijk pensioen kunnen gaan.
Download de infofiche
'Modernisering' arbeidsrecht en loopbanen
De zogenaamde ‘vereenvoudiging en modernisering’ van het arbeidsrecht wordt onder druk van de regering verdergezet. Dit omvat onder andere maatregelen voor meer flexibele arbeidsorganisatie en arbeidstijd. De annualisering (berekening op jaarbasis) van de arbeidstijd ligt op tafel, net zoals verregaande flexibilisering van overurenregimes en van deeltijdse arbeidsregimes!
Download de infofiche
regeerakkoord-michel-modernisering-arbeidsrecht-loopbanen.pdf
Fiscale hervorming
Wie in België werkt, blijft de fiscale klos. De grote fiscale ommekeer waar zowat iedereen de mond van vol had, de zogenaamde tax shift, is er niet gekomen. Het blijft bij wat morrelen in de marge.
Ook over de vermogenswinstbelasting en een heffing op meerwaarde van aandelen, wordt met geen woord meer gerept. Verder is er nauwelijks sprake van eco-fiscaliteit.
Wat het regeerakkoord wél heeft opgeleverd, is alvast een gedrocht van een woord: de doorkijktaks, een belasting op vermogen dat verstopt zit achter ingewikkelde structuren. De voorziene verhoging van de aftrek van beroepskosten is dan eerder weer een bescheiden fiscaal cadeau voor sommige werknemers.