De vakbonden van het winkelpersoneel starten een postkaartenactie onder het motto: Op zondag is er altijd wat beters te doen dan winkelen. Met deze actie willen de vakbonden van het winkelpersoneel een signaal geven, aan werkgevers, maar zeker ook aan de politici. En zij rekenen bij deze actie ook op de klanten.
Steeds meer winkels zijn ook steeds vaker op zondag open. Maar is het dat wat we willen? Is het dat wat we nodig hebben?
Op het eerste zicht lijkt het wel wat, op zondag alle winkels open; Maar, stelt er zich dan nu een probleem? De bakker, slager, kruidenier, bloemist, krantenwinkel, de buurtsuper,….ook in meubelzaken en tuincentra kan je het merendeel van het jaar op zondag terecht. Daarenboven mag iedere winkel 6 zondagen doorheen het jaar zelf kiezen en tijdens die zondagen de ganse dag open zijn. En aan de kust en in de erkende toeristische centra mogen alle winkels 4 op de 5 zondagen openen.
Naast de méér dan 60.000 zelfstandigen, die in principe zélf beslissen of ze al dan niet openen op zondag, werken er in de sector ook nog eens 200.000 winkelbedienden. Zij beslissen niet zelf of ze werken op zondag. En dat winkelpersoneel ziet in het toenemende zondagshoppen een ernstige bedreiging voor haar zondagsrust.
Een groot gedeelte van de sector werkt nog altijd in de zesdagenweek. Voor het overige deel is de tweede vrije dag in de week zelden een vaste rustdag. En dus is de zondag voor het winkelpersoneel de enige échte vaste vrije dag. En ook het winkelpersoneel wil op zondag wel wat anders doen dan … werken.
Wie in de winkel werkt, wéét dat hij of zij zal moeten werken als anderen vrij zijn. Klopt, maar in de week ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat werken, zelfs een sporadische zondag werken, is nog heel iets anders dan elke zondag te moeten opdraven. Het winkelpersoneel vraagt aandacht voor deze sluipende evolutie naar méér zondagsopeningen van de winkels. Het winkelpersoneel dreigt straks de rekening gepresenteerd te krijgen.
Er zijn al genoeg winkels op zondag open
Hoewel sommige politici menen dat de zondagsrust voorbijgestreefd is, staat het principe nog steeds voorop in onze arbeidswet. Zondagwerk is de uitzondering en moet de uitzondering blijven. Het winkelpersoneel vraagt de politici om de zondagsrust niet lichtzinnig op de helling te zetten en hard op te treden tegen schendingen van de zondagsrust die niet binnen de wet vallen.
Het winkelpersoneel vraagt de politici ook om niet lichtzinnig om te springen met de verdere verruiming van de winkelopeningstijden en met de erkenning van bijkomende toeristische centra.
Goede afspraken over wettelijk toegestaan zondagwerk
In tegenstelling tot wat de consument verwacht, bestaat voor het meeste zondagwerk in de winkelsector geen afspraak over de duur, de frequentie en het loon voor het zondagwerk. Het winkelpersoneel en haar vakbonden willen dat voor alle zondagwerk duidelijke afspraken kunnen worden gemaakt over de omstandigheden waarin, de manier waarop en het loon waaraan het winkelpersoneel op zondag dient te werken.
En ook aan de consument vragen we vooral niet te vergeten dat er op zondag altijd wel wat leukers te doen is dan winkelen. Zondag is dé dag van de week om de batterijen weer op te laden; wat uitrusten, lekker lang ontbijten, tijd doorbrengen met gezin, familie of vrienden, naar de sportclub, naar het buurthuis of wat cultuur opsnuiven…. Zovéél leuker en het hoeft geeneens veel geld te kosten!!
Sinds 1 oktober worden postkaarten uitgedeeld aan de klanten. De klant zal deze kaart kunnen tekenen en teruggeven. Deze kaarten zullen daarna worden overhandigd aan burgemeesters van gemeenten die vlotjes meegaan in de logica van het zondagshoppen.