PC 330.01 : loonaanpassingen per 1 maart 2020

27/02/2020 - 13u

Loonaanpassingen per 1 maart 2020. Kijk na of je loon correct wordt berekend!

Vanaf 1 maart 2020 worden alle loonschalen in de federale gezondheidsdiensten verhoogd met 2% als gevolg van een indexaanpassing.

Help, hoeveel moet ik verdienen?

Sinds de invoering van de IF-IC functieclassificatie en de bijhorende IF-IC loonschalen is het nazicht van je loon iets complexer geworden. Werknemers die ingestapt zijn in de IF-IC loonschalen moeten immers telkens individueel een berekening maken om na te gaan wat hun sectoraal minimumloon zou moeten zijn. De herberekening moet ook telkens gebeuren wanneer er een aanpassing van de loonschalen plaats vindt.

Kent u de ACLVB looncalculator al?

Om de werknemers te helpen bij hun loonnazicht heeft de ACLVB een IF-IC looncalculator ontwikkeld die toelaat om je sectoraal minimumloon zelf te berekenen.

De calculator laat u toe om de combinatie te kiezen van de twee baremacodes (deze codes staan op uw loonbrief of moesten u verplicht worden meegedeeld bij de overstap naar IF-IC) die nodig zijn om het IF-IC loon in fase 1 te berekenen. Bovendien kunt u een aantal sectorale looncomponenten toevoegen die mee in de berekening moeten worden genomen. Het gaat om de haard-of standplaatstoelage, functietoeslag of functiecomplementen voor diensthoofden of de premies voor BBT of BBK (kiezen wat van toepassing is in uw situatie)

De berekening wordt gemaakt in de veronderstelling dat u voltijds werkt. Indien u deeltijds werkt moet u uiteraard nog een pro rata toepassen in functie van uw contractuele arbeidstijd (maandloon *n/38 , waarbij n de contractuele arbeidstijd is).

Wat als ik niet ben ingestapt in de IF-IC loonschaal ?

Ook dan kan je gebruik maken van de ACLVB looncalculator. U selecteert in de tool de code van uw “oude loonschaal”, de zgn OOB-Barema’s, en u krijgt ook van deze barema’s het overzicht per anciënniteitsjaar.

En er is meer!

Met de ACLVB looncalculator kan u tevens nagaan hoeveel uw onregelmatige prestaties per uur zouden moeten worden betaald, weet u als verpleegkundige wat het de waarde is van de ADV-dagen die u niet opneemt in dagen maar laat uitbetalen, en kan u een voorspelling doen van uw eindejaarspremie en uw attractiviteitspremie.

De ACLVB looncalculator is gebaseerd op sectorale gegevens en dient te worden gebruikt met de juiste parameters. Bij twijfel of indien het resultaat van het gebruik vragen oplevert, dan staan de ACLVB medewerkers klaar om u te helpen.

Let op :

  • de tool is niet van toepassing voor de berekening van het loon voor werknemers die een hybride functietoewijzing hebben gekregen.

  • De ACLVB looncalculator heeft geen rekening gehouden met bedrijfsgebonden looncomponenten die in het IF-IC loon konden worden opgenomen.

  • Op de site van de VZW IF-IC kan u eveneens een looncalculator vinden.

  • Deze looncalculator is van toepassing voor de werknemers van het PC 330.01.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart