In juni bracht het Internationaal Vakverbond haar jaarlijkse ‘Global Rights Index’ uit. Dit rapport onthult dat nieuwe technologieën werkgevers in staat stelt om te voorkomen dat ze minimumrechten moeten nakomen en zo werknemers uitsluiten van arbeidswetgeving.
De jaarlijkse index van het Internationaal Vakverbond (IVV) kijkt naar 145 landen om na te gaan hoe ze met werknemersrechten omgaan. Ook keek het IVV naar de situatie in België. Wat merken wij: België daalt in de ranking! Ons land wordt toegevoegd bij de groep met “herhaaldelijke schendingen van werknemersrechten”.
De index van 2019 is streng over hoe het er vandaag aan toe gaat in de wereld van werk. Algemeen-secretaris van de IVV Sharan Burrow bemerkte “Regeringen over de hele wereld proberen verontwaardigde burgers en werknemers de mond te snoeren door de vrijheid van meningsuiting en vereniging te beperken". Ze benadrukt dat het aantal landen dat werknemers uitsluit van het recht om een vakbond op te richten (of zich bij een vakbond aan te sluiten) toenam van 92 in 2018 tot 107 in 2019.
In Europa merken wij ook verontrustende schendingen van arbeidsrechten. In Turkije en Italië werden vakbondsleiders en –leden vermoord. In landen zoals Nederland, Noorwegen of Spanje wordt er soms geen of minder rekening gehouden met collectieve onderhandelingen. In Frankrijk worden vakbondsleden opgepakt. Ook België baart zorgen. Niet-gestandaardiseerde vormen van werk zijn in de opmars, met geen of beperkte toegang tot vrijheid van vereniging.
"Vakbonden staan in de frontlinie in hun strijd om democratische rechten en vrijheden te claimen tegen de corporatieve hebzucht en overheden die zich tegen de rechten van werknemers keren. We hebben een nieuw sociaal contract nodig tussen arbeiders, regeringen en bedrijven om het vertrouwen te herstellen. Het is tijd om de regels te veranderen, "zei IVV algemeen-secretaris Burrow.
Meer weten?
- Lees op de site van het IVV
- Download het rapport