Procedure tijdelijke werkloosheid vanaf 1/7/2022
Tot 30 juni kunnen alle werkgevers gebruik maken van een vereenvoudigde procedure wanneer zij tijdelijke werkloosheid inroepen wegens de Coronapandemie of de oorlog in Oekraïne. Vanaf 1 juli 2022 wordt deze soepele regeling afgebouwd en vallen we terug op de procedure die van toepassing was vóór februari 2020. Er is een overgangsperiode voorzien die loopt tot het einde van het jaar. Wat betekent deze overgangsperiode voor je werkgever? Maar ook voor jou als werknemer? En wat dan vanaf 2023?
Werkgever
Wil je werkgever tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen, dan geldt opnieuw de klassieke procedure. De werkgever moet een elektronische mededeling overmaken aan RVA samen met de nodige stukken aan de hand waarvan hij bewijst dat het gaat over een “plotse, onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partijen die de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt”.
Er kan nog steeds tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingeroepen worden:
- indien de werknemer niet arbeidsongeschikt is, maar in quarantaine of in isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken en hij kan niet telewerken;
- als de werknemer moet instaan voor de opvang van een kind omdat de kinderopvang of school is gesloten of omdat het kind zelf in quarantaine of isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Wil je werkgever tijdelijke werkloosheid om economische redenen inroepen, dan zal hij ook hier terug een aantal verplichtingen moeten nakomen. Je werkgever moet:
- minstens 3 dagen (in plaats van 7 dagen) op voorhand de voorziene economische werkloosheid meedelen aan de RVA.
- ook minstens drie dagen op voorhand, een kennisgeving van de voorziene economische werkloosheid doen aan de werknemers en de economische redenen meedelen aan de ondernemingsraad, of aan de vakbondsafvaardiging.
- voor elke werknemer die hij tijdelijk werkloos stelt wegens economische oorzaken, een elektronische mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag in de maand versturen naar de RVA.
- terug rekening houden met strengere voorwaarden indien ook uitzendkrachten tijdelijk werkloos worden gesteld.
- voor elke dag waarop je tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens economische oorzaken, bovenop de werkloosheidsuitkering een supplement betalen. De betaling van dat supplement kan ook gebeuren door een Fonds voor Bestaanszekerheid.
- een verplichte werkweek invoeren na een periode van 4 weken volledige schorsing (of 3 maanden gedeeltelijke schorsing) bij arbeiders. Tijdelijk kan de volledige schorsing 8 of 12 weken bedragen. Na 8 weken volledige schorsing moet je werkgever een werkhervatting van 2 weken invoeren, na 12 weken volledige schorsing, 3 weken.
- geen rekening houden met de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht gelegen vóór 1 juli voor het bepalen van de maximale schorsingsduur van 16 weken volledige schorsing of 26 weken gedeeltelijke schorsing voor bedienden.
Ongeacht de reden van de tijdelijke werkloosheid moet je werkgever:
- je nog steeds geen controlekaart (C3.2A of C3.2A-BOUW) overhandigen,
- nog steeds geen elektronische aangifte ASR scenario 2 opmaken indien je een nieuwe aanvraag moet indienen via ACLVB (bv. omdat het de eerste keer is dat je werkloos wordt, of omdat je tewerkstellingsbreuk wijzigt). Hij kan zich beperken tot het afleveren van een ASR scenario 5 die het aantal uren tijdelijke werkloosheid van de afgelopen maand bevat. ACLVB kan deze aangifte gebruiken om je dossier voor RVA samen te stellen.
Werknemer
Enkele Corona-maatregelen blijven definitief behouden:
- word je tijdelijk werkloos wegens economische oorzaken dan moet je niet langer bewijzen dat je voldoende lang in loondienst gewerkt hebt om recht te hebben op uitkeringen.
- de RVA zal geen kopie meer vragen van je verblijfsvergunning en/of arbeidskaart voor een aanvraag tijdelijke werkloosheid.
Enkele versoepelingen blijven in de overgangsperiode van 01/07 t.e.m 31/12/2022 gelden:
- je kan ons nog steeds een foto of scan bezorgen van de documenten die we nodig hebben om in te dienen bij de RVA.
- je moet nog steeds geen controlekaart invullen. ACLVB betaalt je uitkering louter op basis van de elektronische aangifte (ASR scenario 5) van je werkgever.
- je kan het vereenvoudigde formulier C3.2-WERKNEMER-CORONA nog steeds gebruiken om een aanvraag tijdelijke werkloosheid in te dienen via ACLVB tenzij je verplicht bent een formulier C1 (aangifte van de persoonlijke en familiale toestand) in te vullen.
-
je moet nog geen aangifte doen van een inkomen uit pensioen of bijberoep dat je al minstens 3 maanden uitoefende voorafgaand aan je eerste dag tijdelijke werkloosheid wegens Corona. Deze inkomsten mogen onbeperkt gecumuleerd worden.
Opgelet! Er zijn echter uitzonderingen! Heb je een bijberoep als zelfstandige (bv. bestuurder van een vennootschap) of als loontrekkende bij een andere werkgever, oefen je een artistieke activiteit uit, volg je een alternerende opleiding, ontvang je een of ander inkomen, informeer dan zeker eens bij je ACLVB-secretariaat!
- je mag nog elke activiteit als vrijwillige brandweerman, vrijwilliger bij de civiele bescherming of als vrijwillige ambulancier uitoefenen, zonder er aangifte van te doen.
- je kan ook als 65+ nog steeds uitkeringen tijdelijke werkloosheid ontvangen, ook al ontvang je eveneens een pensioen.
Er is echter ook minder goed nieuws, want vanaf juli 2022:
- zal je uitkering een stuk lager zijn: de uitkering bedraagt immers terug 65% van het begrensde loon in plaats van 70%. Je uitkering zal voortaan tussen 57,84 en 75,37 euro per dag bedragen. Bovendien valt het supplement van 6,10 euro (bedrag vanaf mei 2022) per dag tijdelijke werkloosheid wegens overmacht weg. Er wordt ook opnieuw 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden (in plaats van 15%).
- ben je vanaf 01/07/2022 3 maanden werkloos wegen overmacht, dan moet je je binnen de 8 kalenderdagen vanaf 1/10/2022 inschrijven als werkzoekende.
En wat vanaf 2023?
Wil je werkgever tijdelijke werkloosheid inroepen vanaf 1 januari 2023 dan moet hij zich terug houden aan de verplichtingen die golden voor de Corona-pandemie:
- de termijn van de kennisgeving wordt terug op 7 dagen gebracht.
- hij zal je terug een controlekaart moet overhandigen, die jij moet invullen als je werkt, ziek bent, vakantie neemt,…
- indien nodig zal hij een elektronische aangifte scenario 2 moeten opmaken.
Word je tijdelijk werkloos gesteld vanaf 01/01/2023 en was je voor de Corona-pandemie nooit werkloos, dan moet er een nieuwe aanvraag ingediend worden bij de RVA. Was je vroeger wel al tijdelijk werkloos maar heb je een bijberoep of ontvang je een pensioen dat nog niet gekend is bij RVA of dat gewijzigd is, dan moet je dit aangeven vanaf de eerste dag tijdelijke werkloosheid in 2023.
Je ACLVB-secretariaat neemt contact met je op wanneer je moet langs komen om een formulier C1 in te vullen.
Opgelet
Voor tijdelijke werkloosheid medische overmacht zijn mogelijk andere regels van toepassing.
Deze pagina bevat niet alle regels en uitzonderingen. Wil je graag wat meer info over een bepaald item of over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers in de verschillende ACLVB-secretariaten geven je graag een woordje uitleg.