Loopbaanbegeleiding praktisch
Op deze pagina:
Wie heeft recht op loopbaanbegeleiding met loopbaancheques?
Je hebt recht op loopbaanbegeleiding als je werk hebt op het moment van je aanvraag. Je moet daarbij 7 jaar werkervaring hebben. (dit wil zeggen minimum 84 maand, dit hoeft niet aaneensluitend te zijn). Het maakt niet uit of je in loondienst bent of als zelfstandige in hoofdberoep werkt. Wel moet je wonen in Vlaanderen of Brussel. En je mag de laatste 6 jaar geen loopbaanbegeleiding gevolgd hebben met een cheque.
Hoe inschrijven?
Om de 6 jaar heb je recht op 2 loopbaancheques. Met de eerste cheque betaal je één pakket van 4 uur. Met de 2e betaal je 3 uur. Je kan deze pakketten aansluitend of apart van elkaar opnemen.
Stap 1 : je bestelt loopbaancheques bij de VDAB
Je kan de cheques aanvragen op de site www.vdab.be. Je moet je daarvoor wel eerst aanmelden op de site. Je kan ook telefonisch bestellen op het gratis VDAB-nummer 0800/30.700
Wil je meer uitleg over hoe je cheques bestelt via de VDAB-site? We leggen het je graag uit.
Stap 2: goedkeuring
De VDAB controleert of je in aanmerking komt.
In sommige uitzonderlijke gevallen beschikt de VDAB niet over de juiste gegevens. Denk je dat je recht hebt op loopbaanbegeleiding maar krijg je geen goedkeuring, neem dan contact op met één van onze loopbaanbegeleiders.
Bij goedkeuring krijg je via mail (of per brief) een opdracht tot betaling van 45 euro.
Stap 3: betaling
Na de betaling ontvang je de loopbaancheque via mail. De cheque heeft geen geldelijke waarde. Het is enkel een betalingsbewijs. De cheque is maar drie maanden geldig. Als je de cheque niet op tijd kan gebruiken, kan hij terugbetaald worden. Wie lid is van ACLVB en bij ACLVB loopbaanbegeleiding volgt, krijgt na afloop van de begeleiding 45 € terugbetaald.
Stap 4: een afspraak maken
Je kan telefonisch of per mail een afspraak vastleggen met de loopbaanbegeleider van je regio.
Hoe ziet een traject eruit?
Een loopbaanbegeleiding verloopt meestal in 4 fases:
- Het verkennend gesprek ("intake") met een situatieanalyse
- Het zelfonderzoek
- Nagaan welke mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt
- Conclusie en planning aanpak (POP)
Een loopbaanbegeleiding bestaat uit verschillende gesprekken en duurt in totaal minstens 4 uur en maximum 8 uur.
Resultaat
Tijdens een loopbaanbegeleiding krijg je een proces aangereikt waarbinnen je kan nadenken, ontdekken, brainstormen en stilstaan bij jezelf. De loopbaanbegeleider zal hierbij oplossingsgericht te werk gaan zodat je voor jezelf betere keuzes kan maken en de juiste beslissingen kan nemen. Na het in kaart brengen worden je bevindingen omgezet in concrete acties.
Mogelijke werkwijzen
Elke loopbaanbegeleider werkt via individuele coachingsgesprekken, waarbij hij ontwikkelings- en oplossingsgericht te werk gaat. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van allerlei methodieken, zoals vragenlijsten die peilen naar je persoonlijkheid, interesses, werkwaarden, stressniveau enz. Of je krijgt opdrachten waarbij je over jezelf vertelt, of die je in spelvorm uitvoert. Onze begeleiders werken altijd individueel en op maat. Zo ziet elke begeleiding er anders uit.