Volledige werkloosheid na studies
Op deze pagina:
Wat is een inschakelingsuitkering?
Het is niet iedereen gegeven om bij de eerste sollicitaties al meteen een leuke job te vinden. Het kan best zijn dat je na een aantal maanden nog steeds niet aan de slag kan. Er is echter geen reden tot wanhopen, je bent zeker niet de enige.
Het stelsel van inschakelingsuitkeringen is in het leven geroepen voor jonge werklozen die niet onmiddellijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Het gaat hier om een uitkering die de jonge (pas afgestudeerde) werkloze een hart onder de riem steekt en hem aanzet een gepaste job te zoeken.
Recht op een inschakelingsuitkering?
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op een inschakelingsuitkering:
- Je moet bepaalde studies beëindigd hebben (in principe gaat het hier om secundaire studies)
- Je bent niet meer onderworpen aan de leerplicht
- Je hebt alle activiteiten met betrekking tot de studies beëindigd (bv. lessen, examens, stage, eindwerk,…)
- Je hebt de beroepsinschakelingstijd (BIT) van 310 dagen (1 jaar) doorlopen.
- De aanvraag van je uitkeringen moet gebeuren vóór je 25ste verjaardag. Er geldt een hogere leeftijdsgrens indien je geen uitkeringsaanvraag vóór je 25ste verjaardag kon indienen doordat je je studies hebt moeten onderbreken wegens overmacht of omdat je aan het werk was als werknemer of als zelfstandige.
- Je hebt twee positieve evaluaties gekregen van de VDAB/ACTIRIS/Forem of ADG voor je zoektocht naar werk.
Opgelet: indien je jonger bent dat 21 jaar op het moment van de aanvraag moet je ook een diploma (of gelijkwaardig attest of getuigschrift) behaald hebben.
Wat moet je doen?
Schrijf je in als werkzoekende
Zodra je studies beëindigd zijn of je leertijd is afgelopen, moet je je inschrijven als werkzoekende bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling die voor jouw woonplaats bevoegd is. Dat is de VDAB (indien je in Vlaanderen woont), Actiris (als je in Brussel woont), Forem (als je in Wallonië woont) of ADG (als je in het Duitstalige landsdeel woont). Je kan dit ook online doen.
Je snel inschrijven als werkzoekende is belangrijk. Hoe sneller je namelijk ingeschreven bent, hoe sneller je aanspraak kan maken op een inschakelings- of werkloosheidsuitkering.
Nadat je bent ingeschreven, krijg je hiervan een bewijs met de vermelding van de aanvang van je beroepsinschakelingstijd. Bewaar dit goed.
Doorloop je beroepsinschakelingstijd
De duur van de beroepsinschakelingstijd bedraagt 310 dagen (de 6-dagen week). De ingangsdatum van je beroepsinschakelingstijd verschilt naargelang het tijdstip van je inschrijving als werkzoekende. Hou er rekening mee dat je beroepsinschakelingstijd ten vroegste begint te lopen vanaf 1 augustus (ook indien je al in juli bent ingeschreven als werkzoekende), behalve als je je studies hebt stopgezet tijdens het schooljaar.
Schrijf je je laattijdig in dan gaat je beroepsinschakelingstijd pas in vanaf de dag van je inschrijving.
Je moet steeds ingeschreven blijven als werkzoekende opdat je beroepsinschakelingstijd zou verder blijven doorlopen. Controleer dus na een tewerkstelling, een oproep door de VDAB, Forem of Actiris, ziekte, ... steeds of je nog ingeschreven bent.
Zo niet, dan moet je je zo snel mogelijk opnieuw inschrijven. De periodes waarin je niet ingeschreven bent geweest (met uitzondering van periodes van tewerkstelling, zwangerschapsrust,…) verlengen de beroepsinschakelingstijd met het aantal dagen dat je niet ingeschreven was. Tijdens deze periode moet je actief naar werk zoeken. Je gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling zal je inspanningen regelmatig evalueren.
Kom tijdens je beroepsinschakelingstijd gerust al eens langs in één van onze ACLVB-secretariaten, dan gaan we voor jou na vanaf wanneer je een uitkering kan aanvragen.
Dien een uitkeringsaanvraag in
Als je op het einde van je beroepsinschakelingstijd nog geen werk hebt gevonden, kom dan langs bij een ACLVB-kantoor om een inschakelingsuitkering aan te vragen.
Welke documenten heb je nodig?
- Het bewijs van je inschrijving als werkzoekende, dat je bij de start van je beroepsinschakelingstijd ontving.
- Het formulier C 109/36-aanvraag. Vul deel I "verklaring van de jongere en uitkeringsaanvraag" in en onderteken het.
-
Een bewijs van je studies:
- Als je een bachelor of master hoger onderwijs behaald hebt in België: een kopie van je diploma.
- Als je enkel secundair onderwijs gevolgd hebt in België: het C 109/36-attest 'bewijs van studies'. Laat het invullen en ondertekenen door je school. Vul bijkomend het formulier C109/36-Voorwaarde21 jaar-N in indien je jonger bent dan 21 jaar.
- Als je in het buitenland gestudeerd hebt of je getuigschrift van het secundair onderwijs behaalde bij de examencommissie: de C 109/36-bijlage. Vul dit formulier zelf in. Vul bijkomend het formulier C109/36-Voorwaarde21 jaar-N in indien je jonger bent dan 21 jaar.
- Alle formulieren C4-werkloosheidsbewijs indien je na je studies hebt gewerkt als loontrekkende.
- Je identiteitskaart, bankrekeningnummer waarop je inschakelingsuitkering moet worden gestort en geboortedatum van alle personen waarmee je samen woont.
De RVA-formulieren zijn beschikbaar bij je ACLVB-kantoor. We helpen je graag bij het invullen van de documenten.
Bevestig je inschrijving als werkzoekende
Van zodra de beroepsinschakelingstijd afgelopen is, moet je je opnieuw als werkzoekende inschrijven bij de VDAB, Forem, Actiris of ADG.
Dien je controlekaart in
Je plaatselijk ACLVB-secretariaat bezorgt je je eerste controlekaart. Die controlekaart moet je ons op het eind van de maand terugbezorgen, samen met het bewijs van de hernieuwing van je inschrijving als werkzoekende op het einde van de beroepsinschakelingstijd.
Van zodra je ACLVB-secretariaat je controlekaart ontvangen heeft, zal het je de inschakelingsuitkering betalen. Lees ook aandachtig de uitleg op de controlekaart!
Hoeveel bedraagt je uitkering?
Het bedrag van de inschakelingsuitkeringen hangt af van je gezinssituatie en je leeftijd. Het gaat om forfaitaire bedragen:
Bedragen per dag (geldig op 01/5/2024):
samenwonende met gezinslast |
alleenwonende |
samenwonende |
Bevoorrecht* samenwonende |
---|---|---|---|
66,57 |
18,20 |
15,00 |
16,98 |
66,57 |
28,61 |
23,91 |
27,28 |
66,57 |
49,56 |
23,91 |
27,28 |
* wanneer je partner enkel beschikt over een vervangingsinkomen.
Op inschakelingsuitkeringen wordt geen bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Meer weten?
Wil je graag wat meer info over een bepaald item of over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers in de verschillende ACLVB-secretariaten geven je graag een woordje uitleg.
Lees ook zeker ons informatiedocument “volledige werkloosheid na studies” of neem een kijkje op de website van Freezbe-ACLVB-jongerenwerking.