Volledige werkloosheid na een tewerkstelling in het onderwijs
Op deze pagina:
Wat is een uitgestelde bezoldiging?
Een uitgestelde bezoldiging is uitgesteld loon voor tewerkstellingen in het onderwijs tijdens het schooljaar* waarmee de zomervakantie volledig of gedeeltelijk kan worden overbrugd.
Het uitgesteld loon wordt door het departement onderwijs van de Gemeenschappen in twee delen uitbetaald: Het eerste deel wordt gewoonlijk eind juli uitbetaald. Het tweede deel wordt meestal eind augustus uitbetaald. De uitgestelde bezoldiging is afhankelijk van het aantal dagen tewerkstelling in het onderwijs en van het stelsel van de tewerkstelling (voltijds of deeltijds).
Is er een voltijdse tewerkstelling voor een volledig schooljaar, dan zal de uitgestelde bezoldiging de volledige zomervakantie dekken.
Is er een deeltijdse tewerkstelling of een voltijdse tewerkstelling, maar niet voor een volledig schooljaar, dan zal de uitgestelde bezoldiging een periode van de zomervakantie dekken, waarna er in principe recht zal zijn op werkloosheidsuitkeringen.
In het informatiedocument onderaan deze pagina vind je meer informatie over wie al dan niet recht heeft op een uitgestelde bezoldiging en hoe deze wordt berekend.
* In de Vlaamse en Duitstalige gemeenschap begint het schooljaar op 1 september en eindigt het op 30 juni van het daaropvolgende jaar. In de Franse gemeenschap begint het academiejaar op de laatste maandag van augustus en eindigt het op de eerste vrijdag van juli van het daaropvolgende jaar.
Wat als de uitgestelde bezoldiging niet de gehele zomervakantie dekt?
Heb je geen volledig schooljaar gewerkt of een volledig schooljaar deeltijds gewerkt, dan dekt je uitgestelde bezoldiging slechts een deel van de zomervakantie. Voor de resterende dagen kan je dan een uitkering aanvragen.
Wat moet je doen?
Neem contact op met een ACLVB-secretariaat
Contacteer je ACLVB-secretariaat in het begin van de maand juli, zodat er een berekening kan gebeuren van het aantal dagen gedekt door uitgestelde bezoldiging. Neem vroeger contact op als je vóór het einde van het schooljaar al werkloos wordt.
Wanneer je uitgestelde bezoldiging niet de gehele zomervakantie dekt, kan je voor het resterende gedeelte een uitkering aanvragen. Breng hiervoor je C4’s of C4’s-onderwijs mee vanaf 1 april. Kom ook al langs als je nog niet alle documenten in je bezit hebt.
Indien je uitgestelde bezoldiging wel de gehele zomervakantie dekt maar je na de vakantie nog niet onmiddellijk aan de slag kan, dan kan je werkloosheidsuitkeringen aanvragen vanaf het begin van het nieuwe schooljaar.
Ga je bij de start van het nieuwe schooljaar deeltijds aan de slag? Neem dan zeker ook eens contact op met een ACLVB-secretariaat zodat we kunnen nagaan of je het statuut “behoud van rechten” kan aanvragen en je eventueel recht hebt op een inkomensgarantie-uitkering.
Dien je controlekaart in
Eens je werkloosheidsdossier is opgemaakt, zal je plaatselijk ACLVB-secretariaat je controlekaart overmaken. Die controlekaart moet je ons op het eind van de maand terugbezorgen. Aan de hand hiervan betalen we je uitkering voor die maand. Tijdens de zomervakantie zal je gebruik maken van de witte controlekaart C3C. Ben je na de zomervakantie nog werkloos, dan zal dit de “gewone” blauwe controlekaart C3A zijn. Lees ook aandachtig de uitleg op de controlekaart!
Schrijf je in als werkzoekende
Tijdens de zomervakantie ben je vrijgesteld van de verplichting om je in te schrijven als werkzoekende. Indien je echter werkloos ben bij de start van het nieuwe schooljaar (op 1 september voor de Vlaamse en Duitstalige gemeenschap; laatste maandag van augustus voor de Franstalige gemeenschap), dan moet je je binnen de 8 kalenderdagen na de start van het schooljaar inschrijven als werkzoekende bij de VDAB (Vlaams Gewest), FOREM (Waals Gewest), ACTIRIS (Brussels Gewest) of ADG (Duitstalige Gemeenschap).
Als je op het einde van het schooljaar al volledig werkloos was, moest je je inschrijven als werkzoekende binnen de 8 kalenderdagen na die uitkeringsaanvraag. Je hoeft dit dan niet meer te doen bij de start van het nieuwe schooljaar.
Meer weten?
Wil je graag wat meer info over een bepaald item of over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers in de verschillende ACLVB-secretariaten geven je graag een woordje uitleg.
Lees ook zeker ons informatiedocument “uitgestelde bezoldiging”.