Militantenplus - april 2022
Op deze pagina:
Podcast ACLVB legt het uit: de arbeidsdeal
De nieuwe arbeidsdeal is er! Het doel van de regering is 80% van de actieve bevolking hiermee aan het werk te krijgen. Of we daaraan gaan geraken, is nog een vraagteken. De experten reageerden zeer negatief: het was het akkoord van de gemiste kansen. Volgens de media heeft de regering alles echter mooi uitgewerkt en zullen de resultaten snel volgen.
Natuurlijk is dat niet zo. De komende maanden zullen hierover nog heel wat vergadering volgen, o.a. in de NAR waar ACLVB jullie belangen zal verdedigden. Nadien volgen de sectoren en de bedrijven.
De laatste weken kregen we al heel wat vragen binnen! Arne Geluykens, hoofd van onze studiedienst, beantwoordt jullie vragen in onze podcast ACLVB legt het uit.
Nieuws van de studiedienst: vervolg Arbeidsdeal
De federale regering bereikte op 15 februari een akkoord over de arbeidsmarktmaatregelen. Deze deal zou de arbeidsmarkt moeten moderniseren.
Vandaag beantwoorden we jullie vragen over het deel e-commerce, recht op deconnectie, transitietrajecten, inzetbaarheid, opleidingsinspanningen en -plannen.
Gelezen voor jou
Werkgever ‘vergeet’ sectorale vakantiedagen toe te kennen: werkneemster heeft recht op een schadevergoeding.
De maand mei, dat is uitkijken naar de zomervakantie en de uitbetaling van vakantiegeld.
Aansluitend hierop: een vonnis van 2020, over de niet-toekenning van extralegale verlofdagen, en het recht op een schadevergoeding daarvoor.
Tip voor de OR
Nieuwe structuur van de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten
Vanaf april is de structuur van de Arbeidsinspectie/Toezicht op de sociale wetten aangepast.
De vroegere districten worden gegroepeerd in 8 regionale directies, met het hoofdkantoor in de provinciehoofdstad. De provincies Vlaams-Brabant en Limburg enerzijds en Namen, Luxemburg en Waals-Brabant anderzijds zijn elk in één regionale directie ondergebracht.
Er is voortaan slechts één postadres, één mailadres en één telefoonnummer, namelijk dat van het hoofdkantoor. De lokale kantoren blijven bestaan om het publiek op afspraak te ontvangen.
Je vindt alle contactgegevens hier
Tip voor het CPBW
FAQ psychosociale risico’s
Over de toepassing van de regelgeving rond preventie van psychosociale risico’s kreeg de FOD Werkgelegenheid vaak vragen. Die vragen en de antwoorden van de FOD werden gebundeld in twee documenten met veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions of FAQ).
Die documenten worden jaarlijks bijgewerkt. De meeste recente toevoegingen staan telkens in het grijs gemarkeerd.
De documenten zijn beschikbaar in de module Psychosociale risico's - Regelgeving:
- FAQ psychosociale risico’s op het werk
- Specifieke vragen voor de preventieadviseurs psychosociale aspecten
- Meer informatie over de regelgeving rond psychosociale risico’s en de reglementaire teksten zijn beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, in de rubriek Thema’s > Welzijn op het werk > Psychosociale risico's op het werk.
Nieuws voor de uitzendkrachten in jouw bedrijf
Ken je de risico’s van het vak?
Werkgevers mogen student-werknemers, ook wel jobstudenten genoemd, niet zomaar blootstellen aan risico's. Sommige gevaarlijke jobs zijn zelfs verboden. De Codex 'Welzijn op het Werk' bevat dan ook een apart hoofdstuk over de bescherming van jongeren op de werkvloer.
Jobstudenten vinden op www.ikbenjobstudent.be de meest voorkomende risico's en de bijbehorende preventietips voor tal van jobs in onder meer horeca, verkoop en retail, schoonmaak, productie en logistiek, administratie.
Nieuws van de werkloosheid
Aangepast formulier C1
Voor alle uitkeringsaanvragen vanaf 01/04/2022 waarvoor de indiening van een formulier C1 vereist is, moet je de nieuwe versie van het formulier C1 gebruiken.
Een formulier C1 moet worden ingediend:
- indien de werkloze voor het eerst uitkeringen wenst te bekomen
- indien de werknemer een uitkeringsaanvraag moet indienen en het genot van de uitkeringen werd onderbroken gedurende meer dan één jaar
- indien de werkloze verhuist
- indien de werkloze zijn overgang vraagt van een uitbetalingsinstelling naar een andere.
De aanpassingen aan het formulier betreffen:
- het wegvallen van de rubriek gezinstoestand voor de tijdelijk werkloze
- de gewijzigde procedure voor overgang van uitbetalingsinstelling
- een toevoeging van inkomsten uit mandaten in de culturele sector