Bevordering van actieve mobiliteit
Op deze pagina:
In het kader van de week van de mobiliteit wilde het Brussels Gewest het gebruik van duurzame vervoersmiddelen bevorderen. En wat is er duurzamer dan je benen te gebruiken om naar je werk te gaan?
De week van de mobiliteit wil de Brusselaars aanmoedigen om zoveel mogelijk de auto te laten staan en te kiezen voor groenere vervoermiddelen zoals de metro, de bus of de fiets. Dit jaar vond het plaats van 16 tot 22 september, met als hoogtepunt een autoloze zondag. Het thema was "Laten we van Brussel een stad voor kinderen maken".
Bij de Brusselse regionale lag de nadruk op actieve mobiliteit, met name wandelen. Werknemers werden uitgenodigd om gedurende de week deel te nemen aan de ‘Sneakers challenge’. Het principe is eenvoudig: trek je sportschoenen aan om naar je werk te gaan. Want dit zijn nu eenmaal meer comfortabele en praktische schoenen om te wandelen, te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken waardoor dit ook een symbolische actie was om de stereotypes in bedrijven op te schudden.
"Op het terrein, zien we beweging in bedrijven. Mobiliteitsplannen en telewerken zijn oplossingen die wij in het kader van het sociaal overleg kunnen toepassen om die de zachte mobiliteit bevorderen. We zijn ons ook allemaal bewust van de belangrijke rol die mobiliteit speelt in het welzijn op het werk", zegt Michaël Dufrane, gewestelijk secretaris van Brussel.
Eisen
Deze week was ook een gelegenheid om onze eisen inzake mobiliteit te herhalen. Ongeacht de wijze van openbaar vervoer moet het betalingssysteem voor derden worden veralgemeend om het gebruik ervan aan te moedigen, zonder te vergeten te blijven investeren in het vervoer zodat het aantrekkelijk blijft. Werknemers die de moeite nemen om met de fiets te reizen, moeten ook beter worden beloond, via een verhoging van de fietsvergoeding. Voor degenen die geen andere keuze hebben dan met de auto te reizen, moet ten slotte ook de vergoeding worden verhoogd, vooral gezien de stijgende brandstofprijzen.
Een betere mobiliteit betekent ook... minder reizen. Zo hebben wij met name sinds de gezondheidscrisis aangedrongen op een uitbreiding van telewerken waar mogelijk. Meer thuisblijvende werknemers betekent minder files op piekmomenten. Wij verwelkomen de initiatieven van werkgevers die twee dagen telewerken per week in hun reisplannen hebben opgenomen. Dit recht moet echter op initiatief van de werknemer blijven en te allen tijde ongedaan kunnen worden gemaakt. Aangezien thuiswerken niet gratis is, moet de werkgever de nodige apparatuur ter beschikking stellen en bijdragen in een deel van de kosten van de telewerker, zoals internetverbinding, verwarming en elektriciteit.