Volledige werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)
Op deze pagina:
Wat is SWT?
SWT betekent dat je werkloos bent met een bedrijfstoeslag. Dit is een statuut voor sommige oudere werklozen. Je wordt nog niet beschouwd als een gepensioneerde en geniet van een werkloosheidsuitkering van de RVA tot aan je pensioen. Daarnaast ontvang je ook een bedrijfstoeslag die betaald wordt door de werkgever (of een fonds voor bestaanszekerheid) die je ontslagen heeft in het vooruitzicht van een SWT.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Je moet ontslagen zijn
Je zal niet kunnen genieten van een SWT wanneer jijzelf ontslag hebt genomen of in geval van ontslag in onderling akkoord. Met andere woorden: je moet ontslagen worden door je werkgever mits het presteren van een opzeggingstermijn of het uitbetalen van een opzeggingsvergoeding.
Je moet recht hebben op werkloosheidsuitkeringen
Je moet bewijzen dat je minstens 624 dagen hebt gewerkt als loontrekkende tijdens de 42 maanden voorafgaand aan je uitkeringsaanvraag als werkloze met bedrijfstoeslag. Kom je maar aan 312 of 468 dagen, dan wordt er ook gekeken naar je beroepsverleden van 10 jaar voorafgaand aan die 42 maanden en kan je eventueel wel bewijzen dat je voldoende lang hebt gewerkt.
Je mag bovendien niet meer werken, noch een loon of vergoeding ontvangen van je werkgever, tenzij je ze samen met je werkloosheidsuitkeringen mag genieten.
Je moet vallen onder een geldige cao (collectieve arbeidsovereenkomst)
Je moet vallen onder een geldige cao op basis waarvan je recht hebt op een bedrijfstoeslag.
Je moet voldoen aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden
Elk SWT-stelsel kent zijn eigen leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. De ACLVB kan voor jou, te voren, nagaan of je aan de vereiste loopbaanvoorwaarde voldoet.
Ga zeker eens langs bij je zone die voor jou de berekening zal maken. Hierna vind je een tabel met een overzicht van de verschillende SWT-stelsels en de bijbehorende leeftijds- en loopbaanvoorwaarden.
Welk stelsel? |
Voorwaarden vanaf 1/1/2023? |
---|---|
Algemeen stelsel (cao 17) |
Leeftijd: 62 jaar Beroepsverleden:
|
Stelsel in een zwaar beroep |
Leeftijd: 60 jaar Beroepsverleden: 35 jaar waaronder 5 jaar in de laatste 10 jaar of 7 jaar in de laatste 15 jaar in een zwaar beroep |
Stelsel met medische redenen |
Leeftijd: 58 jaar Beroepsverleden: 35 jaar (mindervaliden en personen met ernstige lichamelijke problemen) |
Stelsel met 40 jaar beroepsverleden |
Leeftijd: 60 jaar Beroepsverleden: 40 jaar |
Stelsel met 33 jaar beroepsverleden |
Leeftijd: 60 jaar Beroepsverleden: 33 jaar waaronder 5 jaar in de laatste 10 jaar of 7 jaar in de laatste 15 jaar in een zwaar beroep of waarvan 20 jaar nachtarbeid |
Stelsel met 33 jaar beroepsverleden in de bouwsector |
Leeftijd: 60 jaar Beroepsverleden: 33 jaar met attest van de arbeidsgeneesheer |
Je moet 6 maanden ingeschreven blijven in een tewerkstellingscel.
Als je bedrijf herstructureert en overgaat tot een collectief ontslag, dan moet je werkgever meestal een tewerkstellingscel oprichten. Om te genieten van een SWT in het kader van de erkenning van jouw bedrijf als zijnde in moeilijkheden of in herstructurering, moet je 6 maanden ingeschreven blijven in de tewerkstellingscel. Tijdens deze periode van inschrijving moet je outplacement, een opleiding of een passende tewerkstelling aanvaarden.
Op welke inkomsten kan je rekenen tijdens je SWT?
Het bedrag van je werkloosheidsuitkering is in principe gelijk aan 60% van het loon. Dit percentage wordt behouden gedurende de volledige periode gedekt door de bedrijfstoeslag. Er wordt rekening gehouden met het laatste brutomaandloon, begrensd tot 2.821,10 euro (bedrag geldig op 01/5/2024).
Als werkloze met bedrijfstoeslag ontvang je naast je werkloosheidsuitkering nog een bedrijfstoeslag van je laatste werkgever (of van het fonds voor bestaanszekerheid) tot aan de leeftijd van je pensioen. Het minimumbedrag van je bedrijfstoeslag wordt berekend aan de hand van de volgende formule:
(netto referentieloon – werkloosheidsuitkeringen) / 2
Je kan echter aanspraak maken op een hoger bedrag indien dit voorzien is in een cao of mits akkoord van je werkgever. Wat de formule betreft, is het nettoloon gelijk aan het begrensd brutoloon van 4813,48 euro verminderd met de persoonlijke socialezekerheidsbijdrage en de bedrijfsvoorheffing.
Op het totaalbedrag SWT (werkloosheiduitkering + bedrijfstoeslag) bedraagt de maandelijkse inhouding voor de sociale zekerheid 6,5%.
Daarnaast is er ook een bijzondere werkgeversbijdrage verschuldigd die overeenkomt met een bepaald percentage van het brutomaandbedrag van de bedrijfstoeslag.
Het bedrag van de werkloosheidsuitkering en de bedrijfstoeslag wordt geïndexeerd. Het bedrag van de bedrijfstoeslag wordt ieder jaar op 1 januari herbekeken in de Nationale Arbeidsraad op basis van de conventionele loonsverhogingen.
Hoe vraag je je werkloosheidsuitkering aan?
Dien bij het begin van je werkloosheid een uitkeringsaanvraag in. Neem hiervoor onmiddellijk contact op met een ACLVB-secretariaat, zelfs al ben je nog niet in het bezit van alle nodige documenten. We geven je de nodige informatie en maken je werkloosheidsdossier in orde.
Je aanvraag zal de volgende formulieren bevatten:
- ofwel het formulier C4-SWT (of C4ASR-SWT) dat je werkgever heeft gegeven;
- ofwel het formulier C109 dat beschikbaar is bij de ACLVB, indien je niet binnen de vereiste termijn je formulier C4-SWT kan bekomen.
- een formulier C17 Beroepsverleden dat je moet invullen (waar de ACLVB bewijzen betreffende je beroepsverleden aan toevoegt);
- een formulier C17 ingevuld door de schuldenaar van de bedrijfstoeslag (werkgever, fonds, ...) waarop onder meer het maandelijkse brutobedrag van de bedrijfstoeslag is vermeld.
- het formulier C1 ('Aangifte van de persoonlijke en familiale toestand'). Dit formulier is beschikbaar bij de ACLVB).
Om de behandeling van je dossier te vereenvoudigen, is het aangeraden bij je aanvraag ook de volgende documenten te voegen:
- desgevallend een kopie van de toepasselijke cao wanneer het een sectorale of ondernemings-cao betreft;
- in voorkomend geval een kopie van de beslissing van de Minister van Werk tot erkenning van de onderneming als zijnde in herstructurering of in moeilijkheden;
- indien je werkloosheid met bedrijfstoeslag vraagt op basis van de erkenning van je werkgever als zijnde in herstructurering of in moeilijkheden, een bewijs van inschrijving in de tewerkstellingscel die je werkgever heeft opgericht.
Eens je dossier door ons werd opgemaakt kan je de status ervan volgen via onze online toepassing: “Mijn ACLVB”.
Meer weten?
Meer info over je rechten en plichten tijdens SWT? Lees ons informatiedocument “Werkloosheid met bedrijfstoeslag” of download onze brochure “SWT in 2023-2025: de krijtlijnen”