Formaliteiten bij een faillissement
Op deze pagina:
In het faillissement: indiening schuldvordering
Principe
Naar aanleiding van je tewerkstelling/beëindiging van je arbeidsovereenkomst zal je hoogstwaarschijnlijk een vordering hebben ten laste van de gefailleerde (loon, verbrekingsvergoeding, eindejaarspremie, …).
Je bent dus een schuldeiser in het faillissement.
De curator heeft tot taak om jou, als schuldeiser, aan te schrijven en uit te nodigen een aangifte van schuldvordering in te dienen. Dit betreft een aangifte van alle bedragen waarop je nog recht hebt en die niet betaald werden door je werkgever.
Zodra je een schrijven vanwege de curator ontvangt of via een ander kanaal kennis krijgt van de faling, doe je er goed aan zo spoedig mogelijk je plaatselijk secretariaat van de ACLVB te contacteren. Zij zullen instaan voor de opmaak van een juridisch dossier.
Wat moet worden vermeld in je aangifte van schuldvordering?
In de aangifte van schuldvordering moeten alle vergoedingen worden vermeld waarop je op het ogenblik van de faling nog recht had van je werkgever. Dit kunnen onder meer volgende vergoedingen zijn: achterstallig loon, eindejaarspremie, vakantiegeld, verbrekingsvergoeding, maaltijdcheques, bedrijfstoeslag ingevolge SWT, …
Ook het al dan niet bevoorrecht karakter van de vergoedingen dient te worden vermeld. Dit is van belang wanneer de curator nog over resterend actief zou beschikken om het personeel een dividend uit te betalen.
Om te kunnen bepalen waarop je nog recht hebt, is het belangrijk om ons alle gegevens te bezorgen die nodig zijn om je schuldvordering te berekenen.
Je dient ons dan ook in het bezit te stellen van onderstaande stukken:
- Individuele arbeidsovereenkomst
- Ontslagbrief + briefomslag
- Formulier C4
-
Enkel bedienden:
- Vakantieattesten;
- Loonfiches of individuele rekening van het vakantiedienstjaar (vorig kalenderjaar), het vakantiejaar (jaar van het ontslag) en desgevallend van 2013.
-
Arbeiders en bedienden:
- Loonfiches 12 maanden voorafgaand aan einde arbeidsovereenkomst;
-
Loonfiches maanden waarvoor achterstallig loon dient te worden gevorderd.
Bij afwezigheid loonfiches gedetailleerd prestatieoverzicht (opgave per dag van aantal gewerkte uren, afwezigheidsdagen + reden afwezigheid).
- Stukken waaruit blijkt dat je naast je loon aanspraak maakte op bepaalde voordelen, vergoedingen, … (o.a. groepsverzekering – laatste jaarstaat of loonfiche waaruit werkgeversbijdrage kan worden afgeleid; hospitalisatieverzekering – polis of loonfiche waaruit werkgeversbijdrage kan worden afgeleid; privégebruik bedrijfswagen + eventueel tankkaart – overeenkomst hieromtrent + type wagen; werkgeversbijdrage maaltijdcheques; privégebruik gsm, laptop – overeenkomst hieromtrent).
-
Achterstallige betalingen werkgeversbijdragen groepsverzekering:
- Het contract tussen de verzekeringsinstelling en de werkgever;
- De afrekening van de verzekeringsinstelling opgesteld n.a.v. de sluiting (saldo nog uit te keren bijdragen met aanduiding van de periode);
- De correcte adresgegevens en referenties van de verzekeringsinstelling die gelden voor de betrokken werknemer (naam, adres, IBAN en BIC).
-
Uit dienst vóór faling + ontslag in kader van SWT:
- Ontslagbrief;
- Formulier C4-SWT;
- Kopie laatste 3 loonfiches;
- Indien geen toepassing cao 17: de sectorale of bedrijfs-cao op grond waarvan het recht op de aanvullende vergoeding werd toegekend.
Na opmaak van de aangifte van schuldvordering door de ACLVB en goedkeuring van jouw kant wordt die door ons elektronisch ingediend in de databank REGSOL (Centraal Register Solvabiliteit). Deze databank bevat de gegevens van alle faillissementen uitgesproken in België.
Wanneer moet de aangifte van schuldvordering worden ingediend?
In het vonnis van faillietverklaring wordt de termijn bepaald waarbinnen een aangifte van schuldvordering moet worden ingediend. Deze termijn bedraagt in principe dertig dagen.
Ook na deze termijn kan nog een schuldvordering ingediend worden, maar een aangifte van schuldvordering moet uiterlijk binnen het jaar vanaf de datum van het vonnis van faillietverklaring worden ingediend.
Daarenboven mag niet uit het oog verloren worden dat de verjaringstermijnen die gelden voor bepaalde vergoedingen uitwerking blijven hebben. Zo zal bv. de vordering tot het bekomen van een verbrekingsvergoeding moeten worden ingediend binnen het jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst.
Een aangifte ingediend buiten deze termijnen is laattijdig en dus verjaard.
Wat gebeurt er eens je schuldvordering werd ingediend?
De curator zal je schuldvordering controleren en nagaan of je recht hebt op de bedragen
die je vordert.
De curator heeft drie mogelijkheden:
- Ofwel aanvaardt hij de schuldvordering en wordt ze opgenomen in het passief van het faillissement.
- Ofwel houdt hij de schuldvordering aan. Dit betekent dat de curator nog geen beslissing kan nemen over de al dan niet aanvaarding van de schuldvordering. Dit doet zich onder meer voor wanneer de curator nog niet over alle gegevens beschikt (vb. loonfiche) om de schuldvordering te beoordelen. De curator zal dan op een later tijdstip een definitieve uitspraak doen over de schuldvordering (aanvaarden of betwisten).
- Ofwel betwist hij de schuldvordering, of een gedeelte ervan. De Arbeidsrechtbank zal dan de knoop moeten doorhakken en bepalen of je al dan niet recht had op de vergoeding(en) die werd(en) gevorderd.
Bij de RVA: indiening aanvraag werkloosheidsuitkeringen
De curator neemt een beslissing over de beëindiging of de verderzetting van je arbeidsovereenkomst.
Indien hij de arbeidsovereenkomst beëindigt, zal je, in principe, vanaf dat ogenblik werkloos zijn. Om het financieel verlies enigszins op te vangen kan je in afwachting van de betaling door het FSO onmiddellijk na de beëindiging van je arbeidsovereenkomst provisionele werkloosheidsuitkeringen aanvragen.
Om alle formaliteiten te vervullen die vereist zijn opdat je deze werkloosheidsuitkeringen zou kunnen ontvangen, is het noodzakelijk dat je eens je arbeidsovereenkomst beëindigd werd, zo spoedig mogelijk je plaatselijk secretariaat van de ACLVB contacteert.
In het kader van je aanvraag werkloosheidsuitkeringen moet je je alvast binnen een termijn van 8 dagen na de beëindiging van je arbeidsovereenkomst inschrijven als werkzoekende bij de VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel), FOREM (Wallonië), ADG (Duitstalig gebied).
Bij het FSO: indiening aanvraag tegemoetkoming (F1)
Doorgaans neemt de afhandeling van het faillissement een aantal jaren in beslag en beschikt de curator over onvoldoende middelen om het personeel te betalen. Om te vermijden dat de werknemers tot de afhandeling van het faillissement moeten wachten op betaling, kunnen zij in afwachting beroep doen op het FSO.
Deze publieke organisatie heeft immers tot doel om de bij een sluiting van een onderneming betrokken werknemers te betalen.
Eens de curator je schuldvordering heeft aanvaard, moet een aanvraagformulier F1 worden opgemaakt en vervolgens ingediend om betaling te kunnen bekomen. Ook de werknemers die voldoen aan het statuut van werkloze met bedrijfstoeslag en die de betaling van de bedrijfstoeslag wensen te bekomen, moeten de aanvraag tot tegemoetkoming van het FSO indienen aan de hand van hetzelfde F1-formulier.
De ACLVB zal je in deze administratieve formaliteit uiteraard bijstaan en het formulier voor je opmaken. Het formulier F1 moet door jou en de curator worden ondertekend. Na ondertekening wordt het door de ACLVB bij het FSO ingediend.