E-commerce: E-label
Naar een ACLVB E-label – basisprincipes
Waarom een E-label?
De e-commerce is zich nog volop aan het ontwikkelen, zoveel is duidelijk. Heel wat consumenten bestellen en betalen via het internet. Heel wat bedrijven verkopen en ontvangen via het internet en doen op elektronische wijze zaken of zetten zelfs gemengde businessconcepten op waarbij je kiest in een winkel, maar online bestelt. Werknemers in de handelssector krijgen hier meer en meer mee te maken. Ze stuiten hierbij op voordelen én nadelen :
- Voordelen : E-commerce zorgt voor een brede inzetbaarheid of ‘employability’ van het personeel en een afwisselend takenpakket. Voor de arbeidsmarkt in het geheel zorgt de e-commerce voor kansen op een job voor laaggeschoolden en op termijn voor meer jobs in het algemeen.
We kunnen dus als vakbond niet tegen e-commerce zijn. Integendeel, we willen dat dit zich blijft ontwikkelen.
Maar… niet zonder ook de nadelen ervan aan te pakken:
- Nadelen : e-commerce vraagt immers een grotere flexibiliteit van de werknemers en meer nacht- en weekendwerk. Werknemers krijgen te maken met een grote werkdruk en veel piek-en dalmomenten.
En daarom moeten we voorkomen dat de bijkomende tewerkstelling door e-commerce niet enkel leidt tot slechtere jobs.
Kunnen we ons hiertegen weren met de bestaande wetgeving?
Doorheen de voorbije jaren zijn er allerhande wetgevende initiatieven geweest, die geen garantie bieden voor kwalitatieve jobs in e-commerce. Vaak hebben die initiatieven elkaar doorkruist en versoepelden ze de regels voor nacht- en zondagsarbeid:
- Het Kaderakkoord van 21/12/2015
- De wet Peeters voor werkbaar en wendbaar werk
-
Het Programmadecreet van 25/12/2017
Basisprincipes voor ACLVB
De ACLVB staat voor ‘vrije visie, eigen stem’. En met die ‘eigen stem’ wilt de Liberale Vakbond een kader aanreiken voor werkbaar werk in de e-commerce. Maar dit moet wel een overlegd kader zijn waarbinnen keuzes kunnen gemaakt worden.
Onze voorwaarden voor dit overlegd kader zijn de volgende :
- E-commerce mag geen daling van de tewerkstelling te weeg brengen. Dit moet via de bedrijfs-cao gegarandeerd worden.
- E-commerce moet volledig gebaseerd zijn op vrijwilligheid. Het leven van elke werknemer bestaat uit het maken van keuzes, en de ACLVB wil de kans op keuze niet tegenhouden.
- De ACLVB ziet de e-commerce als een sector die zich nog verder moet ontwikkelen en kansen creëert voor de arbeidsmarkt. Maar voor werknemers die op vrijwillige basis instappen in een systeem van nachtarbeid en atypische werkuren moet er een toeslag voorzien zijn. Deze toeslag moet gelinkt worden aan momenten waar er geen economisch ritme is, maar tijdstippen zijn die normaal gezien worden besteed aan vrije tijd en een sociaal leven. Avondtoeslagen zijn trouwens alvast de regel binnen retail.
- Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de voorspelbaarheid van het uurrooster. Hoe voorspelbaarder het uurrooster, hoe lager de impact op het sociaal leven. De impact van bijvoorbeeld telefonische spitsmomenten moet mee opgenomen worden in een overlegd kader. Het geeft de werknemer mogelijkheden om werk en privé meer in balans te brengen.
-
Een uitstapmogelijkheid met een billijke opzegtermijn moet eveneens gegarandeerd zijn, zodat werknemers een terugvalbasis hebben als ze in een bepaalde fase in hun leven een andere keuze moeten maken.
Wat garandeert het ACLVB e-label?
Het ACLVB e-label garandeert dat bedrijven, die actief zijn op het vlak van e-commerce voor de Belgische Markt, dit aan de juiste loons- en arbeidsvoorwaarden doen. Het label garandeert dat de tewerkstelling gebeurt volgens de sectorale regels en dat het bedrijf voldoet aan bovenstaande voorwaarden die tot stand kwamen binnen het sociaal overleg. Aan de hand van dit Label kunnen consumenten in België, de bedrijven en leveranciers herkennen die zorgen voor een eerlijke tewerkstelling!
In welke bedrijven werden nu reeds cao’s afgesloten rond behoud tewerkstelling?
- Vandenborre
- Ikea
- Torfs
- AS adventure
- E-logistics
Dat verdient het E-label van ACLVB. De e-commerce is zich volop aan het ontwikkelen en vaak vreest men dan voor minder tewerkstelling en slechtere jobs. Maar dit is niet noodzakelijk het geval. Het komt er op aan een goede CAO af te sluiten. Bij Vandenborre kunnen onze afgevaardigden alvast hierover getuigen. De ACLVB geeft hen alvast het welverdiende E-label!