De vzw BIS-MSI organiseerde op 2 Juli 2024, met meer dan 150 participanten, een Webinar onder de titel: "Strategieën om de strijd tegen gendergerelateerd geweld te integreren in de gezondheid en veiligheid beleid op de werkvloer".
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) wijst er duidelijk op dat “gendergerelateerd geweld en intimidatie op het werk niet alleen een kwestie van genderdiscriminatie zijn, maar ook een kwestie van veiligheid en gezondheid op het werk; het is een beroepsrisicofactor en een bron van grote gezondheidsproblemen. Daarom zijn preventieve en corrigerende maatregelen nodig.”
De Webinar werd geopend door Olivier Valentin, de voorzitter van BIS-MSI.
Hij benadrukte dat het onderwerp van gendergerelateerd geweld en intimidatie en veiligheid en gezondheid op het werkvloer onomkeerbaar met elkaar verbonden zijn: “Op het internationale niveau hebben wij twee heel belangrijke instrumenten, met name de IAO Conventie C.190 (2019) aangaande gendergerelateerd geweld en het feit dat veiligheid en gezondheid op de werkvloer in 2022 verheven is tot een fundamenteel arbeidsrecht. We moeten geweld en intimidatie kunnen voorkomen door middel van veiligheid en gezondheid -maatregelen, onder meer door deze te integreren in het risicobeoordelingskader dat een integraal onderdeel is van de werking van de Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).”
Tijdens de Webinar hadden wij het voorecht om verscheidene experten te verwelkomen. Ze verwezen naar alle niveaus, van het internationale tot het sectorale en het bedrijfsniveau, en pleitten ervoor om op al deze niveaus strategieën en opties voor nationale en sectorale vakbondswerking rond gendergerelateerd geweld en intimidatie op het werk te implementeren .
- Mevrouw Tahmina Karimova, Juridisch onderzoeksspecialist van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gaf een overzicht van een recente studie van de IAO gericht op “Safe and healthy working environments free from violence and harassment”.
- Mevrouw Irem Arf, beleidsadviseur, Afdeling Gelijkheid van het Internationaal Vakbondsverbond (IVV) gaf aandacht aan het feit dat veiligheid en gezondheid op het werk als instrument kunnen worden gebruikt om gender geweld aan te kaarten en tegen te gaan.
- Mevrouw Ghislaine Saizonou Broohm, coördinator van het Departement van Gelijkheid en Sociale Bescherming bij IVV-Afrika, herinnerde er ons aan dat niet enkel de link tussen gendergerelateerd geweld en veiligheid en gezondheid op het werkvloer van groot belang zijn, maar ook de toegang tot sociale bescherming in dit verband een sleutelrol kan spelen.
Naast de expertise op internationale en regionale niveau presenteerden experten ook enkele praktijkcases vanop het terrein:
- Mevrouw Eva Sehin, Adviseur Diversiteit en Brussels Regionaal Gender coördinator (ACLVB) toonde aan hoe een vakbond cases van gender gerelateerd geweld en intimidatie kan opvolgen en behandelen.
- Mevrouw Patricia Nyman, Nationale Gender coördinator van de South African Commercial Catering en Allied Workers Union (SACCAWU), presenteerde hoe haar vakbond het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk inschakelt om de Zuid-Afrikaanse wetgeving rond de gedragscode op de werkvloer te implementeren.
- Mevrouw Aissatau Touré, President van het vrouwencomité van de Confédération Nationale des Travailleurs du Sénégal (CNTS), besprak de ervaring in Senegal, meer bepaald de rol van het vrouwencomité op nationaal en provinciaal niveau om programma’s tegen gendergerelateerd geweld uit te rollen