banner-oeso-bis_0.jpg

Impact van de vzw BIS/ACLVB Internationale samenwerkingsinterventie vermeld door de OESO!

09/09/2024 - 13u

Als kernwaarden van de ACLVB staat solidariteit centraal in haar beleid rond internationale samenwerking. En ja, internationale vakbondssamenwerking kan het verschil maken! De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bevestigt dat internationale samenwerking belangrijk is voor het gebruiken van sociale dialoog en collectieve onderhandeling als fundamentele pijlers van de IAO Waardig Werk agenda, om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen armoede en sociale onrechtvaardigheid.

Elk jaar publiceert de OESO een jaarrapport [*] over ontwikkelingssamenwerking. Het rapport bundelt de nieuwste trends, gegevens en inzichten van overheden, de academische wereld, internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld. Dit geeft aan beleidsmakers concrete voorbeelden om hun engagementen na te komen en duurzame ontwikkeling wereldwijd te bevorderen. Dit jaar richtte dit rapport zich op het alarmerende feit dat er een steeds sterkere toename van armoede en ongelijkheid in lage- en middeninkomenslanden vast te stellen is. Verder valideert het rapport de meerwaarde van internationaal ontwikkelingssamenwerkingsbeleid en -financiering.

In het hoofdstuk 8 over “arbeidsbeleid en rechten voor waardig werk en een leefbaar loon” gaf de OESO in samenwerking met de TUAC (Trade Union Advisory Comité bij de OESO), een kijk op hoe de arbeidsmarkt en loonbepalingsinstellingen belangrijke hefbomen zijn om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, armoede aan te pakken, de productiviteit te verhogen, duurzame groei te bevorderen en een einde te maken aan schendingen van de fundamentele rechten van werknemers. Het hoofdstuk gaf meer bepaald aan hoe ontwikkelingssamenwerking, door een faciliterende omgeving voor collectieve onderhandelingen te bevorderen en door vakbonden direct te betrekken, de strijd tegen armoede concreet kan aanpakken.

Het 2024 rapport wijst in hoofdstuk 8 naar het internationale samenwerkingsprogramma van de vzw BIS/ACLVB in Zuid-Afrika als een goed praktijkvoorbeeld dat de positieve impact van ontwikkelingssamenwerking bewijst. Via de steun die de vzw BIS/ACLVB, medegefinancierd door het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, geeft aan onze partner COSATU (Congress of South African Trade Unions) om te werken aan het versterken van de sociale dialoog, hebben we bijgedragen tot de totstandkoming van een nationaal minimumloon in Zuid-Afrika. Dit versterkte de koopkracht van meer dan 6 miljoen werknemers, en pakte zo de strijd tegen armoede aan. De wetgeving heeft in het bijzonder de lonen van werkers in kwetsbare omstandigheden, zoals thuispersoneel en landarbeiders, verbeterd. Hiernaast hebben de Zuid-Afrikaanse vakbonden ook onderhandeld dat het minimumloon elk jaar mee met de inflatie zal stijgen om zo te verzekeren dat de koopkracht standhoudt!

Op 24 oktober 1970 beloofden de rijke landen om stapsgewijs 0,7% van hun bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden. In 2023 landde België op amper 0.4%. Wij roepen de Belgische beleidsmakers op steeds om te blijven streven naar de 0.7% en niet ondoordacht te besparen. Wanneer we investeren in internationale solidariteit, investeren we in ieders toekomst, ook hier bij ons.


[*] OECD (2024), Development Co-operation Report 2024: Tackling Poverty and Inequalities through the Green Transition, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/357b63f7-en.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart