De Liberale Vakbond ACLVB promoot dagelijks de tewerkstelling als sociale partner. We doen dat ook vanuit een permanente bekommernis voor de sociale bescherming van werknemers en sociaal verzekerden. We merken op dat het discours over de arbeidsmarkt, meer en meer afglijdt naar een verhaal van sociale dumping. Zo wordt wel eens de modernisering van het ontslagrecht als een hefboom voor flexibilisering op de arbeidsmarkt voorgesteld of lagere werkloosheidsvergoedingen als een activeringsmaatregel.
Er bestaat de mogelijkheid om opzeggingsvergoedingen uit te betalen of opzeggingstermijnen te presteren. De hoogte van de opzeggingsvergoedingen in vraag stellen vanuit het oogpunt van flexibilisering van de arbeidsmarkt is eenzijdig. Werknemers willen in essentie drie dingen: werk, werkzekerheid en een waardige en rechtvaardige financiële regeling mocht het tot een verbreking van de arbeidsovereenkomst komen.
Voor de Liberale Vakbond ACLVB staat vooral de werkzekerheid centraal in een modernisering van het ontslagrecht. Werkzekerheid kan men bieden door individuele aangepaste begeleiding en bijscholing, maar ook door de motiveringsplicht van de werkgever bij ontslag in te voeren. In tegenstelling tot andere landen kent België geen veralgemeende, formele motiveringsplicht voor het ontslag bij alle werknemers. Deze lacune kan in ons Belgisch rechtsysteem leiden tot misbruik. Dit is dan ook de reden waarom de Liberale Vakbond onder meer de ratificatie door België van de IAO-Conventie nr. 158 (conventie betreffende het ontslag) blijft eisen.
Jan Vercamst, Nationaal Voorzitter ACLVB: “De motiveringsplicht van het ontslag zal zeker opgenomen moeten worden tijdens de besprekingen om het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden op punt te stellen.”