De consument duldt gewoonweg geen speculaties meer !
We zijn ondertussen 4 jaar na de financiële crisis en de Belgische regering komt eindelijk met een voorstel om zakenbanken en depositobanken te scheiden.
Ondertussen is het ons duidelijk geworden dat het gewetenloos en risicovol omspringen met spaargelden, ganse economieën de dieperik hebben laten ingaan. De Belgische regering neemt dus een juiste en een moedige positie in, maar zal het moeilijk krijgen. De Liberale Vakbond ACLVB ondersteunt ten volle dit standpunt van de regering in het belang van een sociaal rechtvaardige economie.
Zoals het spreekwoord zegt: ‘schoenmaker blijf bij je leest’, moeten ook depositobanken bij hun klassiek zakenmodel blijven. Speculatieve activiteiten kunnen zij zich eigenlijk niet permitteren. Het gaat hier om spaargeld van de consument die dit ten allen tijde moet kunnen opnemen.
Bovendien biedt de Belgische staat een bankgarantie op depositoboekjes. Speculeren met geld waarvoor, als het fout loopt, uiteindelijk de staat en dus ook de burger opdraait, is een perverse formule die op structurele wijze uit de wereld moet geholpen worden. De splitsing van de activiteiten van zakenbanken en depositobanken is dus essentieel voor de stabiliteit van ons financieel systeem en uiteindelijk dus ook voor onze welvaart. Deze stelling wordt bijvoorbeeld extra ondersteund door Canada waar het systeem van de ‘scheiding der banken gebleven is. Canada is, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, gespaard gebleven van de bankencrisis.
Door die aanhoudende banken- en financiële crisis worden we nu ook nog eens opgezadeld met torenhoge spaaroverschotten. De consument opnieuw duidelijk kunnen maken wat zekerheid biedt en wat risico inhoudt, zal het vertrouwen opnieuw herstellen. Dit opent de weg naar oplossingen om spaaroverschotten opnieuw in de economie te pompen onder de vorm van bijvoorbeeld projectobligaties met staatsgarantie.
De Belgische regering neemt dus een juiste en een moedige positie in, maar zal het moeilijk krijgen. De burgers hebben echter de banken van dit land geholpen toen ze in de problemen zaten. Het is nu aan de banken om mee te werken en de relancestrategie van de regering ten volle te ondersteunen. Want als er één hoeksteen in dit beleid belangrijk is, is het wel vertrouwen.