3 nieuwe CAO's voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen in Vlaanderen : 13de maand, gelijkstelling TW Corona en opleiding vijf bijkomende handelingen zorgkundigen

23/10/2020 - 14u

CAO 13de maand

Op de vergadering van het PC 319.01 werd de CAO voor het toekennen van een 13de maand ondertekend. Deze afspraak kadert nog in het VIA V akkoord, waar een opstap naar een volwaardige 13de maand voorzien werd voor 2020.

Het bedrag van de volwaardige premie komt overeen met het geïndexeerd brutomaandloon van de maand oktober van dat jaar, inclusief haard- of standplaatstoelage.

Geen paniek indien je in oktober wegens omstandigheden niet je normale loon ontving. Dan wordt er gewoon van uitgegaan dat dit wel het geval was, het oktoberloon dient dus enkel ter referentie!

Iedere maand effectieve of gelijkgestelde prestaties in de referteperiode van oktober tot en met september geeft recht op 1/12de van de 13de maand. Met de 15de van elke maand als kantelpunt om een maand al dan niet als volledig te beschouwen.

De 13de maand wordt voor deeltijdse werknemers pro rata de contractuele arbeidstijd berekend.

De uitbetaling van de premie vindt plaats in december.

CAO gelijkstelling TW Corona

Naar aanleiding van de aanslepende coronacrisis hebben de sociale partners een akkoord gesloten over de gelijkstelling van dagen tijdelijke werkloosheid.

De dagen waarin je een erkenning tijdelijke werkloosheid wegens overmacht hebt, worden gezien als effectief gewerkte dagen voor de volgende zaken:

  • Het recht op jaarlijkse vakantie; dit geldt voor alle dagen tijdelijke werkloosheid

  • De berekening van de 13de maand

  • De toekenning van conventionele verlofdagen

  • De berekening van VAP-dagen

  • De berekening van gewaarborgd loon bij onregelmatige prestaties met variabel loon.

Bijkomend moet de werkgever de syndicale afvaardiging in je organisatie op de hoogte brengen wanneer werknemers tijdelijk werkloos worden ihkv de coronacrisis.

Deze afspraken blijven voorlopig geldig tot 31 maart 2021 en zijn retroactief geldig vanaf 1 maart 2020. Indien nodig kunnen de afspraken nog verlengd worden.

CAO opleiding vijf bijkomende handelingen zorgkundigen.

Het wetgevend kader (KB van 12 januari 2006) dat bepaalt welke handelingen een zorgkundige mag uitoefenen onder toezicht van een verpleegkundige werd gewijzigd (KB 27 februari 2019).

Vanaf 1 september 2019 mogen 5 extra handelingen gedelegeerd worden aan de zorgkundigen op voorwaarde dat deze laatste daarvoor een opleiding heeft gevolgd van 150 uur, voor de helft theorie en voor de helft stage.

Het wetgevend kader werd uitgewerkt door de Federale minister van Volksgezondheid, bevoegd voor de wetgeving aangaande de gereglementeerde zorgberoepen. Het zijn echter de gemeenschappen die bevoegd zijn voor onderwijs , die de opleiding moeten organiseren en erkennen.

Een uitgebreide info over de nieuwe regels kan u hier vinden op de FAQ die werd opgemaakt door de FOD Volksgezondheid.

In het kader van bovenstaande wijzigingen hebben de sociale partners zich ertoe geëngageerd om de opleiding in het kader van deze bijkomende handelingen te financieren vanuit het Sociaal Fonds.

Deze opleiding bestaat uit vijf e-learningmodules; elke zorgkundige die deze wenst te volgen moet hiervan zijn werkgever op de hoogte brengen. In overleg wordt dan overeengekomen op welk moment deze opleiding gevolgd kan worden.

De uren opleiding worden gelijkgesteld met arbeidstijd en gebeuren bij voorkeur in groep en onder begeleiding.

De bijbehorende stage van 75 uur wordt gepresteerd op de gebruikelijke werkplek en wordt evenzeer gelijkgesteld met arbeidstijd. Indien dit niet mogelijk is, dan dient de stage gedaan te worden bij een andere werkgever of dienst. De stage-uren en de verplaatsingstijd, bovenop de gebruikelijke tijd voor woon-werkverkeer, worden gelijkgesteld met arbeidstijd. De eventuele bijkomende verplaatsingskosten zijn ten laste van de werkgever.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart