ACV en ACLVB organiseerden vandaag een debat-ontmoeting tussen 300 werkzoekenden en minister Monica Deconinck. Onderwerp van gesprek waren de saneringsmaatregelen in de werkloosheidsuitkeringen. De geplande degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen zal er toe leiden dat het gros van de langdurig werklozen na verloop van tijd op een uitkering worden gezet, ver onder de Europese armoedenorm. 31% onder de norm voor gezinshoofden en 12% onder de norm voor alleenstaanden. Terwijl Belgiƫ zich ten aanzien van Europa geƫngageerd heeft het aantal mensen met risico op armoede of uitsluiting met 380.000 te verminderen tegen 2020. Het beleid gaat echter in de tegengestelde richting.
ACV en ACLVB eisen daarom dat de middelen die zijn voorzien voor de welvaartsvastheid van de uitkeringen in 2013-2014 bij voorrang worden ingezet om de minima in de werkloosheid te verhogen.Om zo stelselmatig de kloof met de Europese armoedenorm te verminderen. Hierover moet duidelijkheid zijn op het moment dat de degressiviteit van de uitkeringen in werking treedt.
ACV en ACLVB willen een bijsturing van onder andere de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Zeker voor werklozen met medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen (MMPP) en voor werklozen met 33% vermindering van arbeidsgeschiktheid moet er een bijsturing komen. Tijdens het debat kondigde de minister alvast aan deze vraag te willen bekijken.
De minister kondigde ook aan dat er bijsturingen zullen komen voor werknemers met tijdelijke jobs.Voor hen is het moeilijk om na afloop van die job een voldoende aantal gewerkte dagen te bewijzen om zo terug te kunnen keren naar een hogere werkloosheidsuitkering. De minister verklaarde te zullen onderzoeken hoe die terugkeer naar een hogere werkloosheidsuitkering kan versoepeld worden.
ACV en ACLVB stellen ook vast dat voorlopig alleen gewerkt wordt op de stopzetting of inperking van de uitkeringen en de versterking van de controle. Terwijl het de bedoeling was dit te koppelen aan een verstevigde samenwerking met de Gewesten en Gemeenschappen met het oog op een versterking van de begeleiding, opleiding en werkervaring. De bonden moeten vaststellen dat dit nog nergens staat. We vragen aan alle overheden om, in nauwe samenwerking, de investeringen in begeleiding, opleiding en werkervaring op te drijven. De minister gaf aan in te willen gaan op de voorstellen van de vakbonden.
In dat kader moet ook de bedrijfswereld voor zijn verantwoordelijkheid worden geplaatst. Uit de getuigenissen tijdens het debat bleek dat bedrijven die vandaag steen en been klagen over knelpunten op de arbeidsmarkt, zelf ook nog heel wat inspanningen kunnen doen. Door bijvoorbeeld hun rekruteringseisen en selectieprocessen aan te passen aan het beschikbare potentieel, in het bijzonder het potentieel bij kortgeschoolden, ouderen, allochtonen en werklozen met verminderde arbeidsgeschiktheid. Minister Deconinck kondigde alvast aan dat er nog dit jaar een campagne komt om werkgevers te sensibiliseren rond het aanwerven van oudere werkzoekenden.