De ACLVB is tevreden mee te kunnen delen dat de Nationale Arbeidsraad op 25 januari 2022 een belangrijke stap heeft gezet in de omzetting van een Europese richtlijn die een positieve impact zal hebben op de informatie die werknemers bij de aanvang van hun arbeidscontract krijgen.
Deze Richtlijn zal het in de toekomst ook makkelijker maken om meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden (= minder precaire contracten) te vragen aan de werkgevers. De deadline voor deze werkzaamheden is 1 augustus 2022.
Waarover gaat het?
In 2019 sloot het Europees Parlement een belangrijke Richtlijn af, die de lidstaten verplichtten om meer in te zetten op informatieverstrekking bij de aanvang alsook bij een wijziging van het contract rond de arbeidsvoorwaarden. Deze Richtlijn kwam er omwille van het feit dat de oude Richtlijn verouderd was, en om tegemoet te komen aan de nieuwe (veranderende) arbeidsmarkt met meer digitale overeenkomsten.
Zo zal het in de toekomst nodig zijn voor een werkgever om bepaalde informatie bij de aanvang van de tewerkstelling sneller te communiceren (7 dagen / 1 maand in plaats van 2 maanden). Het merendeel van deze informatie zal echter reeds in de individuele arbeidsovereenkomst staan. Het belang hiervan is dus eerder beperkt. Verder zou er ook nieuwe informatie gegeven moeten worden (bv. het recht op opleiding ten laste van de werkgever). Aangezien de discussie van de verschillende informatiestromen niet los bekeken kan worden van de discussie rond de individuele rekening (dit is een document dat een werknemer jaarlijks krijgt en dat een volledig overzicht van de tewerkstellingsgegeven bevat), hebben de sociale partners zich unaniem uitgesproken om ook deze bepalingen grondig tegen het licht te houden.
Belangrijker echter is dat de Richtlijn bepaalde nieuwe rechtsprincipes in het leven heeft geroepen waarover de sociale partners zich nog verder moeten buigen. Dit betreft onder meer:
- Het recht voor elke werknemer met ten minste zes maanden anciënniteit om te verzoeken om een vorm van werk met meer voorspelbare en zekerdere arbeidsvoorwaarden uit te voeren.
- Het garanderen van een minimale voorspelbaarheid van werkroosters bij door de werkgever vastgelegde variabele uurroosters (ook bv. bij laattijdige annulaties van werkroosters).
- Het voorzien in een ontslagbescherming voor werknemers die zich op de bepalingen in deze richtlijn beroepen.
Dit houdt in dat werknemers met een tijdelijke overeenkomst, of met een deeltijdse arbeidsduur, zich binnenkort wellicht op een nieuwe procedure kunnen beroepen om meer zekere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bekomen.
Wat zijn de volgende stappen?
De NAR engageert zich nu om in een tweede fase dit voorjaar hierover onderhandelingen op te starten om te komen tot een nationale cao (al dan niet in samenhang met de reeds bestaande cao n° 35).
Tegen wanneer moet dit alles in orde zijn?
De NAR heeft zich geëngageerd om voor 1 augustus 2022 hierover nationale cao’s te sluiten. Indien dit door meningsverschillen niet zou lukken, zal de regering een wetgevende tekst opstellen die dan in werking zal treden op 1 augustus 2022.
De Liberale Vakbond houdt jullie op de hoogte van zodra er meer zicht is op een finale oplossing!