banner-indice.jpg

Enkele tips voor je energiecontract

23/08/2022 - 13u

Ondanks de hitte van de afgelopen weken stijgen de gasrekeningen nog steeds en tegen het aanbreken van de winter dreigen ze serieus pijnlijk te zullen uitvallen. In de huidige context is het onmogelijk te voorspellen hoe de energieprijzen zullen evolueren, al kan je maar beter op het ergste voorbereid zijn. Er bestaan enkele manieren om de schade te beperken.

Vaste contracten

Voor wie een vast contract van 2 tot 5 jaar heeft dat vóór september 2021 is ondertekend: verander niets. Wel kan je van de gelegenheid gebruikmaken om eventuele investeringen te doen om je energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door energie-efficiëntere apparaten te kopen.

Wie een vast contract heeft dat bijna afloopt, moet beseffen dat een nieuw vast contract aanvankelijk meer kost dan een variabel tarief, maar aantrekkelijker zal zijn als de prijzen blijven stijgen. Besef dat het altijd mogelijk is om van contract te veranderen als je de leverancier een maand van tevoren op de hoogte stelt.

De goedkoopste vinden

Wat de variabele contracten betreft, is het uiteraard raadzaam de evolutie van de door de leveranciers aangeboden prijzen zoveel mogelijk te volgen. De website https://www.energie-vergelijker.be, goedgekeurd door de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas), kan hierbij helpen. Hoewel dit advies voor de hand lijkt te liggen, blijkt dat slechts één op de tien Belgische gezinnen voor de goedkoopste energieoptie kiest. Met de juiste formule kunnen gezinnen honderden euro's besparen. De CREG Scan is een goede tool om je huidige contract te vergelijken met de marktprijzen.

Voorstellen

Ter herinnering: de ACLVB dringt er al maanden op aan dat de energieleveranciers verplicht worden hun tarieven elk kwartaal aan te passen zodat ze voor hun klanten het voordeligst zijn. Dit is een praktijk die niet algemeen wordt toegepast, of niet voldoende.

Uit zowel ecologisch als economisch oogpunt komt het er ook op aan woningen te renoveren zodat ze minder energie-intensief worden. De Liberale Vakbond pleit voor een verbetering van het premiesysteem om deze energietransitie te vergemakkelijken.

Al onze voorstellen om de energiekost draaglijker te maken vind je op https://www.aclvb.be/nl/artikels/zeven-voorstellen-om-energie-betaalbaar-te-houden

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart