Nu we de pandemie achter ons hebben gelaten, richten schoonmakers en bewakingsagenten zich op #BuildingJustice.
Terwijl onze steden, openbare ruimtes en werkplekken evolueren en zich aanpassen aan de nieuwe wereld, hebben deze essentiële werknemers een vakbondsstem nodig om hun werkplekken veilig en schoon te houden voor ons, maar ook voor onze gemeenschappen.
Deze jaarlijkse actiedag genereert enthousiasme en energie. Vakbonden komen samen om beter loon, veiligere werkplekken en een vakbondsstem te eisen.
Het is een oproep tot verandering, die een collectieve stem versterkt en ervoor zorgt dat elke essentiële werknemer wordt behandeld met de waardigheid die hij verdient.
Waarom 15 juni?
De Internationale Dag van Gerechtigheid, die elk jaar plaatsvindt op 15 juni en wordt gecoördineerd door UNI Global Union, is een levendige viering van solidariteit en een krachtige herinnering aan het belang van het eren van de vakbondsstrijd van schoonmakers, bewakingsagenten en andere essentiële werknemers. De oorsprong gaat terug tot de Justice for Janitors-campagne die eind jaren tachtig in Noord-Amerika van start ging.
Op 15 juni 1990 begonnen stakende schoonmakers een vreedzaam protest voor broodnodige verbeteringen op hun werkplek in Los Angeles.
De schoonmakers, voornamelijk onderbetaalde immigrantenmannen en -vrouwen, namen het op tegen een machtig bedrijfsleven en multinationals.
Die dag werden de schoonmakers en hun gezinnen geconfronteerd met een agressieve politiemacht.
Veel arbeiders raakten gewond en meer dan 60 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen.
Deze gebeurtenis wakkerde een nieuwe vonk aan in de beweging #JusticeForJanitors, die zich over het hele land en over de hele wereld verspreidde.
15 juni is nu een dag om hun veerkracht, moed en niet aflatende toewijding te herdenken om onze gemeenschappen schoon en veilig te houden, terwijl ze vechten voor het recht om een vakbond op te richten.
Wat is UNI Global Union?
UNI Global Union is een wereldwijde vakbondsfederatie die meer dan 20 miljoen werknemers vertegenwoordigt in sectoren als diensten, detailhandel, financiën, media en communicatie. Ze streeft ernaar de rechten van werknemers te versterken, hun arbeidsomstandigheden te verbeteren en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.
De ACLVB is lid van de UNI en samen organiseren we de Internationale Dag van de Rechtvaardigheid om hulde te brengen aan de miljoenen schoonmakers en bewakingsagenten die een vitale rol spelen in onze samenlevingen.
We erkennen hun onschatbare bijdrage aan het veilig en schoon houden van onze werkplekken, ziekenhuizen, scholen en openbare ruimten.
Nu is het tijd om ons te verenigen en hun zoektocht naar rechtvaardigheid op de werkplek te steunen.