50.000 betogers in Boedapest volgens de politie

11/04/2011 - 15u

Op zaterdag 9 april waren we volgens de cijfers van de politie met 50.000 in de straten van Boedapest, dat wil dus zeggen dat we nog talrijker waren, te veel voor ons om te tellen.
50.000 mensen uit heel Europa die neen kwamen zeggen tegen het competitiviteitspact dat de Europese Unie wil opleggen aan de lidstaten.

In België strijden we voor het behoud van ons systeem van loonindexering. Een strijd tegen de werkgevers. Een strijd die we tot nog toe altijd gewonnen hebben. Het Europees competitiviteitspact wil duidelijk het systeem van de automatische aanpassing van de lonen aan de prijsontwikkeling afschaffen. Het is een vrijwel uniek systeem in Europa. Het is niet perfect, maar het slaagt erin om de koopkracht van de werknemers te behouden zonder grote sociale conflicten.

De 50.000 demonstranten kwamen de Europese ministers van Financiën zeggen dat concurrentievermogen niet het behoud van lage lonen betekent. Het betekent niet dat de gepensioneerden nog armer gemaakt moeten worden. Het betekent niet dat er gesneden moet worden in de openbare uitgaven.

Europa zal competitiever worden als het instemt met het opleiden van de werknemers. Wanneer het investeert in het onderwijs. Wanneer het zich richt op onderzoek en ontwikkeling. Europa zal sterk zijn als het de werknemers goed betaalt om zo de binnenlandse consumptie te stimuleren.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart