Maaltijd- en ecocheques: Het ACV, ABVV en ACLVB waarschuwen voor impact en vragen respect voor sociaal overleg

11/02/2014 - 09u

Op woensdag 12 februari wordt het voorstel van senator Rik Daems over de vervanging van maaltijdcheques door nettoloon ter stemming voorgelegd in de senaat.  ACV, ABVV en ACLVB hebben op eerdere voorstellen in die richting al ernstige bezwaren geuit. Onlangs nog benadrukte de Nationale Arbeidsraad met een schrijven aan de eerste minister, dat dit dossier wezenlijk onderdeel uitmaakt van het sociaal overleg en dat maaltijdcheques geen loon zijn.

ACV, ABVV en ACLVB vinden de vervanging van maaltijd- en ecocheques door een nettolijn op de loonbrief geen goed idee omdat dit op verschillende vlakken een enorme impact riskeert te hebben.

  • Maaltijdcheques dienen om werknemers zonder bedrijfsrestaurant op gelijke voet te behandelen met werknemers die wel toegang hebben tot een bedrijfsrestaurant. Maaltijdcheques zijn een sociaal voordeel en geen loon. Ze zijn dan ook niet vatbaar voor loonbeslag. Meer dan 25.000 werknemers zijn ook onderworpen aan loonbeslag of een andere looninhouding. Bij omzetting van maaltijdcheques in een nettoloon verliezen deze werknemers, die het al niet makkelijk hebben, een belangrijk deel van hun capaciteit om voedingswaren te verwerven.
  • De omzetting van het bedrag van de cheques in bijkomend nettoloon is niet enkel een aanslag op de koopkracht van werknemers, maar dit zou ook een precedent kunnen vormen om alleen nog maar dit nettodeel op het loonbriefje te verhogen. Deze ingreep heeft ook een negatieve impact op de solidariteit en brengt de financiering van de sociale zekerheid in gevaar. Dit effect dreigt zich trouwens al onmiddellijk te laten voelen. Aan de andere kant, als sommigen de lasten op inkomen uit arbeid willen verlagen, dan stellen de vakbonden voor de discussie te voeren over een fiscale hervorming.
  • Maaltijdcheques moeten vandaag besteed worden in arbeidsintensieve sectoren als de voedingshandel en de horeca. Als deze cheques verdwijnen, komt de werkgelegenheid in deze sectoren dan ook in gevaar. Idea Consult stelt dat“maaltijdcheques zorgden voor een toename van het BBP met 179 miljoen euro in 2012 en 8.290 bijkomende banen creëerden. De invoering van een uitbetaling in contanten zou tot een daling van het BBP met 0.05% geleid hebben”. Volgens prof. Joep Konings (KU Leuven) impliceert “dit loonkostenvoordeel van maaltijdcheques een winst van 28.000 jobs voor de Belgische economie”. Konings stelt ook “dat maaltijdcheques een buffer bieden tegen de economische crisis”. Bovendien dreigt in grensstreken een deel van de consumptie de vlucht te nemen naar het buitenland. Nog eens 800 jobs op de tocht, becijferde Konings.

Om deze redenen trekken ABVV, ACV en ACLVB aan de alarmbel en vragen dat dit voorstel niet op een drafje omwille van electorale redenen, wordt gestemd. De 3 vakbonden vragen dat dit onderwerp dan ook ten gronde kan behandeld worden door de sociale gesprekspartners binnen de Nationale Arbeidsraad.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart