Sociaal plan bij Wavin: "Schrijnend dat ook kleinere vestigingen gesloten worden."

09/12/2024 - 11u

Vorige week werd bij Wavin in Sint-Niklaas een sociaal plan ondertekend, waarmee een einde komt aan een bewogen periode van onzekerheid voor de werknemers. Het bedrijf, actief in de scheikunde en gespecialiseerd in kunststof leidingsystemen, kondigde eind augustus aan dat de productieafdeling naar Nederland wordt overgeheveld.

“Ondanks het feit dat de Belgische afdeling winstgevend was, wordt er toch beslist om 11 banen te verhuizen”, verduidelijkt Kurt Marysse, Bestendig Secretaris bij ACLVB. “Wanneer steeds meer bedrijven hun activiteiten verhuizen, toont het aan dat er iets grondig mis is met het Belgische industriële landschap.”


Sociaal plan met aandacht voor begeleiding

Het is niet de eerste keer dat Wavin in Sint-Niklaas wordt getroffen door een verhuisoperatie. Eind 2020 werd de logistieke afdeling al naar Nederland overgebracht, wat toen resulteerde in het ontslag van 19 werknemers. 

De afgelopen maanden voerde ACLVB intensieve onderhandelingen met de directie. “In eerste instantie hebben we alles op alles gezet om de jobs in Sint-Niklaas te behouden, maar al snel bleek dit niet haalbaar. De resterende functies boden onvoldoende werk aan de mogelijke blijvers”, verduidelijkt Marysse. “Hoewel dit een harde klap is voor werknemers, die jarenlang het beste van zichzelf hebben gegeven, hebben we toch een sociaal plan kunnen afdwingen. Dit voorziet niet alleen in een financiële compensatie, maar ook in begeleiding via opleidingen en outplacement, zodat er weer toekomstpersepctief is.”
 

Winst ten koste van werknemers

Voor ACLVB is de situatie bij Wavin helaas geen alleenstaand geval. “Ook kleinere vestigingen verhuizen winstgevende activiteiten om nóg meer winst te maken, zonder rekening te houden met de sociale impact”, zegt Marysse. “Het is schrijnend dat werknemers, van wie het merendeel meer dan 10 jaar anciënniteit heeft – en sommigen zelfs meer dan 30 jaar – worden opgeofferd voor een keuze die uitsluitend draait om centralisatie en winstbejag.”

De eerste ontslagen vinden deze maand al plaats, en tegen eind maart 2025 zullen de laatste werknemers vertrekken.

ACLVB roept beleidsmakers en bedrijven op om dergelijke praktijken kritisch te bekijken en te investeren in het behoud van lokale werkgelegenheid. “Deze beslissingen hollen langzaam maar zeker de funderingen van onze economie uit”, besluit Marysse.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart