IN GEMEENSCHAPPEKIJK VAKBONDSFRONT
Zoals jullie weten overlegden we de laatste dagen over de omzetting van de "generieke gids om de verspreiding van Covid 19 op het werk tegen te gaan" in een meer sectorspecifieke gids (link hieronder).
Hoewel we het zeker niet over alle punten eens konden worden met de BVBO, zijn we toch tot een gemeenschappelijke sector-tool gekomen die nuttig is om het veilig en gezond werken in de sector voor iedereen te helpen realiseren.
Deze sectorgids is een evolutief gegeven. Wijzigende omstandigheden en voortschrijdend inzicht kunnen maken dat verdere aanpassing nodig is. Mogen we in dit verband blijven vragen om naar ons terug te koppelen wanneer er op het terrein zaken gebeuren in weerwil van deze gids of bij nieuwe specifieke situaties op het terrein (die misschien een vertaling in deze gids behoeven).
Zoals in de gids beschreven staat, is het de bedoeling om deze gids niet alleen toe te passen maar ook verder te bespreken in het bedrijfsoverleg. Het omzetten, aanscherpen of verder verfijnen van beschreven maatregelen of zelfs het toevoegen van nieuwe maatregelen, geschoeid op de leest van het eigen bedrijf en in functie van de realiteit op het terrein is daarbij expliciet de bedoeling.
Deze aanpak, samen met de aanpak voorgeschreven in onze cao van 21 april 2020, moet jullie in staat stellen om, via de sociale dialoog in het CPBW, veilig en gezond werken in tijden van Corona te realiseren.
De problematiek van het desinfecteren
Natuurlijk is dit instrument niet perfect. Bijvoorbeeld rond het desinfecteren van winkelwagens hadden we een duidelijk verschillende visie van de BVBO en de FOD.
Als gevolg van de verklaring van de FOD hierover, is het desinfecteren, voor zover gelinkt aan een toegangscontrole, toegelaten voor een bewakingsagent. Voor ons betekent dit dat het desinfecteren van computers of van klinken binnenin het gebouw duidelijk geen onderdeel uitmaken van het takenpakket van een bewakingsagent.
Met betrekking tot het ontsmetten van winkelkarren hebben we getracht om de notie van vrijwilligheid in de gids te laten opnemen. Dit is ons niet gelukt, hetgeen echter
niet wil zeggen dat een dergelijke maatregel op bedrijfsvlak niet overwogen kan worden. Zoals onze cao het voorschrijft: “Bij het kiezen van de preventieacties, respecteert de werkgever de preventie-hiërarchie. Ze bestaat uit: uitschakeling van het risico, beperking van het risico aan de hand van organisatorische maatregelen, bescherming tegen het risico via collectieve beschermingsmaatregelen of zo nodig persoonlijke beschermingsmiddelen.”
Overige punten die niet werden geregeld via de sectorgids
Wat de overuren betreft, zijn de sociale partners voorstander van een billijk en eerlijk systeem van verdeling van de uren onder de agenten. De ondernemingen zullen dus eerst beroep moeten doen op de agenten in tijdelijke werkloosheid (rekening houdend met het gewenste profiel) vooraleer ze overuren kunnen laten presteren door actieve agenten.
De regels van telewerken moeten dan weer bediscussieerd worden binnen de schoot van de ondernemingen.
Een tool om jullie te helpen in de ondernemingen
In deze gids vind je dus zeker ook zaken terug die jullie argumentatie in het bedrijfsoverleg kunnen helpen versterken of verder onderbouwen.
Wij geloven dan ook dat deze gids een waardevol instrument kan zijn in grote, maar zeker ook in kleinere bedrijven, op werven en bij de uitvoering van specifieke bewakingsopdrachten en dit in respect voor de gezondheid van ons allemaal.
Aan jullie om er nu verder mee aan de slag te gaan.