Als we de media mogen geloven is er een akkoord onder de Vlaamse regeringsonderhandelaars om de dienstencheques 1 euro per uur duurder te maken en om de fiscale aftrek af te schaffen. In de kering betekent dit een verhoging van de prijs met 2,80 euro voor de klant. De vakbonden zeggen duidelijk: deze middelen moeten integraal naar de huishoudhulpen gaan via hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden.
Huishoudhulpen staan in de top 3 van de laagst betaalde jobs (bron: Stabel). Bovendien worden ze geconfronteerd met veel gezondheidsklachten door de zwaarte van hun beroep. Dat is ondertussen algemeen geweten en klanten zijn daarom ook bereid om meer te betalen op voorwaarde dat die extra euro’s ten goede komen aan ‘hun’ huishoudhulp. De vakbonden roepen de toekomstige Vlaamse regering op om haar verantwoordelijkheid op te nemen voor deze 90.000 hardwerkende Vlamingen. Het geld gebruiken om de Vlaamse begroting op te smukken, is de huishoudhulpen in de steek laten.
De werkgeversfederatie Federgon claimde gisteren in een persbericht dat de bedrijven dit geld nodig hebben voor hun rendabiliteit. Ze baseren zich daarbij op achterhaalde cijfers uit 2022. Dat jaar was uitzonderlijk, met 5 loonindexeringen, waardoor de dienstencheque-ondernemingen het iets moeilijker hadden. De subsidies die de ondernemingen ontvangen van de Vlaamse overheid worden weliswaar ook geïndexeerd, maar die indexering loopt achter op de indexering van de lonen. In een jaar met 5 indexaanpassingen tikt dat aan. In 2023 deden de dienstenchequebedrijven het echter weer prima door de indexering van de subsidie aan de bedrijven. De 20 grootste ondernemingen (die elk minstens 1.000 huishoudhulpen tewerkstellen) maakten samen maar liefst 50 miljoen winst in 2023; 75% van die winst ging echter rechtstreeks naar de aandeelhouders. Samen stellen deze bedrijven meer dan 75.000 huishoudhulpen tewerk en hebben ze meer dan de helft van het marktaandeel (de grote 3 – Daenens, Het Poetsbureau en Trixxo – zijn goed voor 30% van het marktaandeel). De grote commerciële ondernemingen maken zonder uitzondering winst. De klanten extra laten betalen en dit doorsluizen naar die bedrijven zou een kapitale fout zijn; daar worden enkel hun aandeelhouders beter van.
Een aantal werkgevers lijkt eindelijk ook te toe te geven dat zij niet zo noodlijdend zijn als Federgon altijd beweert. De grootste werkgever in de sector, Nico Daenens pleit onomwonden om extra geld integraal te gebruiken voor een loonsverhoging van 10%. Dit pleidooi kunnen we alleen maar ondersteunen.
Als er één groep is die nood heeft aan, ja zelfs recht heeft op de bijkomende middelen dan zijn het wel de dienstenchequewerkneemsters. De noden van de huishoudhulpen moeten eindelijk voor de commerciële belangen komen. De Vlaamse regering moet ervoor zorgen dat de extra inkomsten integraal omgezet worden in betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Meer geld voor de sector via duurdere dienstencheques? Enkel indien het naar de huishoudhulpen gaat en gekoppeld is aan strikte voorwaarden. Beste regeringsonderhandelaars, geef geen gratis overheidsgeld aan aandeelhouders!