Gezamenlijke verklaring van 5 mei 2020 van de sociale partners in de banksector in de context van de Corona-viruscrisis om een geleidelijke economisch heropstart te bevorderen onder efficiënte, gezonde en veilige omstandigheden.
In deze ongekende gezondheidscrisis is het aan de sociale partners om zich te verenigen, om de verspreiding van het virus tegen te gaan en om de medewerkers te beschermen in een essentiële sector waarvan de activiteiten moeten voortgezet worden.
De banken dienen in dat opzicht hun uiterste best te doen door de wettelijke bepalingen en de evoluerende richtlijnen en instructies van de autoriteiten te respecteren om de verspreiding van het COVID-19 te beperken en de gezondheid van hun werknemers te beschermen.
In het kader van de stapsgewijze versoepeling van de maatregelen is telewerken, waar mogelijk, essentieel.
Parallel met de door de autoriteiten geplande wijzigingen zal de terugkeer van de werknemers naar de kantoren geleidelijk en georganiseerd verlopen zodat een massale terugkeer wordt voorkomen. Daarbij worden formules van aanwezigheid op het kantoor in combinatie met telewerken x dagen/week, in meerdere teams of gelijkaardige formules aanbevolen.
Het beschermen van de gezondheid van bankmedewerkers en klanten is essentieel. Ook in een context van een geleidelijke economische heropstart, zullen de banken alle noodzakelijke en nuttige preventieve maatregelen nemen voor de toepassing van de principes van sociale afstand en hygiëne,afgestemd op de situatie en op de kenmerken van de onderneming.
Op dit gebied, hebben de sociale partners van de Hogere Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk een generieke gids opgesteld om bedrijven te helpen de verspreiding van het coronavirus op de werkplek te bestrijden.
Deze gids stelt verschillende collectieve en individuele maatregelen voor die gelden als belangrijke richtlijn afhankelijk van de context van activiteit en de evolutie van de gezondheidssituatie.
De sociale partners in de banksector herinneren eraan dat sociaal overleg in de bedrijven hier een essentiële rol speelt zodat een constructieve sociale dialoog in de ondernemingen kan plaatsvinden.
Ze herinneren hierbij aan de belangrijke bevoegdheden van de paritaire overlegorganen, die moeten worden geconsulteerd bij de terugkeer naar geleidelijke economisch heropstart en bij de naleving van de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen op het werk.
Zij vestigen de aandacht van hun respectieve leden op het belang van het creëren van samenhang met betrekking tot de maatregelen die binnen dit kader worden en zullen worden genomen.
Aangezien dit een situatie is die in de loop van de tijd zal evolueren, bevelen de sociale partners aan dat overleg op het niveau van de banken rekening houdt met deze evolutie, zowel wat betreft de beschikbare beschermende maatregelen / instrumenten als de situatie van meer kwetsbare werknemers (bijvoorbeeld tijdelijk telewerk voorzien voor werknemers met een kwetsbare gezondheid en dit op medische aanbeveling).
Anderzijds bevelen de sociale partners een positieve benadering aan ten aanzien van de verschillende mogelijkheden die bestaan in het kader van ouderschapsverlof en in het bijzonder met betrekking tot de specifieke en tijdelijke maatregel van "Corona-ouderschapsverlof" die door de regering is ingevoerd.
De sociale partners in de banksector moedigen hun respectieve leden aan om te werken aan een economisch heropstart onder efficiënte, gezonde en veilige omstandigheden voor iedereen.
Blijf geïnformeerd!
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.