ACLVB stelt vast dat politieke partijen de verhoging van de maaltijdcheques unaniem willen steunen
De petitie die ACLVB enkele weken geleden lanceerde om maaltijdcheques te verhogen van 8 naar 10 euro, heeft inmiddels meer dan 25.000 handtekening verzameld. Gesteund door dit aantal vond de Liberale Vakbond het hoog tijd om de verschillende partijvoorzitters te raadplegen over hun standpunt hieromtrent. “Quasi alle partijen hebben gereageerd en tot onze verbazing is iedereen het principieel eens dat de maaltijdcheques verhoogd moeten worden. Onze logische vraag is dan ook: waarom is dit nog niet gebeurd?”, aldus Gert Truyens, Nationaal Voorzitter van ACLVB.
De recente bevraging van ACLVB bij zowel Vlaamse als Waalse politieke partijen toonde een ruime meerderheid steun voor een eenmalige verhoging van de maaltijdcheques. De Liberale Vakbond dringt er dan ook op aan dat politici hun verantwoordelijkheid nemen.
"Partijen zeggen dat ze vrezen dat er geen consensus is, terwijl deze bevraging net het tegendeel bewijst!", merkt Truyens op. "Gezien de positieve antwoorden zal ACLVB dit, nu meer dan ooit, op de agenda blijven zetten. Na de woorden, graag de daden!” voegt hij toe.
“In theorie haalt dit voorstel 136 van de 150 zetels!”
Hoewel de standpunten van de verschillende politieke partijen variëren, steunt elke partij in theorie een verhoging van de maaltijdcheques. Aan Franstalige zijde wil Les Engagés deze verhoging zelfs in het volgende regeerakkoord opnemen. MR stelt voor om maaltijdcheques naar 15 euro te verhogen, al wordt er wel niet verteld op welke manier ze dit willen doen.
Aan Nederlandstalige zijde zijn ook alle partijen voor deze verhoging, maar ACLVB merkt wel meer voorzichtigheid en variatie in de aanpak. VOORUIT pleit bijvoorbeeld voor een automatische indexering, terwijl partijen als N-VA en CD&V de voorkeur geven aan een eenmalige verhoging.
“Geen enkele partij die reageerde heeft negatief op onze vraag geantwoord. Als we dat zouden vertalen naar zetels in het Parlement, zou de verhoging een monsterscore halen van 136 zetels op 150. Waar wachten we op?”, vraagt Gert Truyens.
Acuut koopkrachtprobleem vraagt naar acute oplossingen
Sommige partijen, zowel Nederlandstalige als Franstalige partijen, benadrukten in hun antwoorden dat hoewel ze de vraag steunen, ze toch de voorkeur geven aan het verhogen van de brutolonen of principieel tegen dergelijke voordelen van alle aard zijn. “Uiteraard wil ACLVB ook de brutolonen zien stijgen, dit maakt trouwens onderdeel uit van onze blijvende eis voor vrije loonsonderhandelingen. Maar daar kunnen niet op wachten!”, verduidelijkt Truyens. “Gezinnen hebben nu een groot koopkrachtprobleem en zien hun koopkracht elke dag krimpen! Hoe langer partijen naar elkaar wijzen, des te langer ze hen in de steek laten! Wij vragen daadkracht voor de koopkracht!”, besluit de Nationale Voorzitter.