De federale regering buigt zich over de zgn. taxshift, o.a. met het oog op bijkomende lastenverlaging op de loonkost.
Hoewel de non-profitsectoren niet in directe concurrentie gaan met het buitenland, is het wel belangrijk om in moeilijke budgettaire tijden middelen te zoeken om te kunnen blijven investeren in zorg, welzijn en cultuur. De mogelijke opbrengsten van de taxshift zijn potentiële middelen om te herinvesteren in de non-profitsectoren. Het recupereren van de besparing door de indexsprong is een andere mogelijkheid.
Terwijl besparingen onderwerp blijven uitmaken van de politieke agenda op verschillende politieke niveaus, is onze boodschap duidelijk: Zonder investeringen in de Non-Profit sector, zal de sector niet klaar staan voor de belangrijke uitdagingen die ons staan te wachten en de verwachtingen van de burger op vlak van zorg en welzijn, hulp aan huis, kinderopvang enz.
Het wordt tijd terug aan tafel te zitten voor stevig sociaal overleg om een toekomstperspectief te garanderen voor de werknemers van de sector. De werknemers van de Non-Profit vragen budgetten voor een sociaal akkoord, met onderhandelingsmarges voor koopkracht en verbetering van arbeidsvoorwaarden om op die manier de aantrekkelijkheid van de sector te vergroten. ACLVB gaat voor 'een helpende hand' van de verschillende regeringen, om de besparingen, job- en kwaliteitsverlies te overstijgen en met een duidelijke visie terug te investeren.
Eerste schot voor de boeg op 19 juni, militanten verzameling aan het Centraal Station om 10.30 u. Bezoeken aan de Federale, de Vlaamse en de Waalse regeringen vinden vanaf 9 u. plaats.