De NAR heeft een unaniem advies uitgebracht om de geldigheidsduur van maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques, sport-/cultuurcheques en consumentencheques te verlengen. Dit advies kwam er naar aanleiding van de tweede golf van besmettingen en de daarbij horende ‘semi-lockdown’, waardoor de vervaldatum van deze cheques in het gedrang kwam, aangezien de meeste winkels en zaken in de horeca, culturele-, sport-, recreatie- en evenementensector verplicht moesten sluiten.
Tijdens de eerste lockdown, die op 13 maart 2020 werd ingevoerd, hadden de sociale partners gevraagd om bepaalde maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques en sport/cultuurcheques te verlengen omdat ze afliepen en niet konden worden gevaloriseerd Zo werden alle maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques die in maart, april, mei en juni 2020 aflopen met 6 maanden verlengd, terwijl de geldigheid van sport-/cultuurbonnen die op 30 september 2020 aflopen, werd verlengd tot 31 december 2020. In dezelfde logica vragen de sociale partners nu om een verdere verlenging van de geldigheidsduur van de verschillende cheques met ten gevolge van de nieuwe sluiting van vestigingen in de horeca, de culturele, sport-, recreatie- en evenementensector en de meeste winkels. De NAR heeft dus een unaniem advies uitgebracht waarin wordt gevraagd:
- een verlenging van de geldigheidsduur met 6 maanden voor alle papieren en elektronische maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques die als uiterste gebruiksdatum van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 hebben;
- een verlenging van de geldigheidsduur van sport-/cultuurcheques die op 30 september 2020 zouden aflopen en waarvan de geldigheidsduur al werd verlengd tot 31 december 2020, tot en met 30 september 2021.
- een verlenging van de geldigheidsduur van de consumentencheques van 7 juni 2021 tot en met 31 december 2021.
Dit is opnieuw uitstekend nieuws, zowel voor de begunstigden van deze cheques, aangezien dit deel van hun koopkracht behouden blijft, als voor de handelaars die gedwongen werden hun deuren te sluiten om de hervatting van hun activiteiten te stimuleren. Opgelet: deze wijzigingen vereisen weliswaar een wetgevend ingrijpen. De sociale partners gaan ervan uit dat de regering en het parlement dit unaniem advies zullen omzetten.