Militantenplus - juni 2021
Op deze pagina:
Gelezen voor jou
Definitieve uitspraak over het verbod om een hoofddoek te dragen op de werkvloer
Is een neutrale dresscode, die het dragen van een hoofddoek verbiedt voor werknemers die in contact staan met klanten, een vorm van discriminatie? Neen, zo besliste het Arbeidshof te Gent onlangs. Door een neutrale dresscode worden moslima’s in de praktijk niet meer benadeeld dan werknemers met andere geloofsopvattingen. Tegen de uitspraak is geen verzet of beroep meer mogelijk. Ze maakt een einde aan een procedureslag van meer dan 13 jaar.
Tip voor de OR
Om de drie jaar houdt de FOD Mobiliteit en Vervoer in bedrijven met minstens 100 werknemers een enquête over de “woon-werkverplaatsingen” van de werknemers.
De overlegorganen in de ondernemingen dienen bij deze diagnostiek betrokken te worden: uiterlijk twee maanden voor de einddatum van 31 januari 2022 moet de werkgever de ingevulde enquête voorleggen aan de Ondernemingsraad (of de vakbondsafvaardiging). Die bestudeert en bespreekt de enquête en geeft zijn advies. De perfecte brug om als vakbond beweging te brengen in het mobiliteitsbeleid van je onderneming!
Meer info
Meer info vind je op https://mobilit.belgium.be/nl/mobiliteit/woon_werkverkeer
Tip voor het CPBW
Interessante link van de maand is de website van BeSWIC, het Belgisch Kenniscentrum over het welzijn op het werk. BeSWIC werd ontwikkeld om alle informatie over welzijn op het werk samen te brengen.
De website biedt actuele en betrouwbare informatie, tools voor o.a. risicoanalyses, regelgevingen en nog veel meer.
Meer info
Wil je meer weten? Ga dan nu naar www.beswic.be
Pamflet van de maand
Vaccinatieverlof
De wet op het klein verlet voor vaccinatie tegen COVID-19 is op 9 april 2021 in het Staatsblad verschenen.
Sinds die datum hebben werknemers die zich laten vaccineren, het recht om tijdens hun werkuren de nodige tijd afwezig te zijn.
Nieuws voor de uitzendkrachten in je bedrijf
Wat bij ziekte?
Wanneer een uitzendkracht ziek/arbeidsongeschikt wordt, moet die bepaalde formaliteiten vervullen, zoals het uitzendkantoor zo snel mogelijk verwittigen, en dit ten laatste vóór het aanvangsuur van de arbeidsprestaties.
We raden de uitzendkracht aan om zo snel mogelijk het medisch attest op te sturen naar het uitzendbureau. Meer gedetailleerde regels zijn normaal terug te vinden in het arbeidsreglement van het uitzendbureau.
Meer info
Meer weten over de rechten van uitzendkrachten? Lees zeker onze brochure:
Nieuws uit de SERV
Meer kinderopvang op maat helpt ouders over de drempel naar werk
Ouders die willen werken, een opleiding volgen, thuiswerken of solliciteren moeten in de toekomst gemakkelijker kinderopvang kunnen inschakelen als ze daar nood aan hebben. Dat ontzorgt niet alleen het gezin, maar verzekert ook een soepel werkende arbeidsmarkt en samenleving.
Daarom doen de Vlaamse sociale partners, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een reeks voorstellen om het bestaande opvangmodel voor baby’s, peuters en schoolkinderen te hervormen.