Vandaag hebben de ACLVB-afgevaardigden hun goedkeuring gegeven aan het 5e Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA5) voor de Vlaamse non-profit sectoren. Het betreft de sectoren Gezinszorg, opvoedings-en huisvestinginrichtingen, de kinderopvang, de CGG’s, de maatwerkbedrijven, de socioculturele sector, de ouderenzorg, de revalidatiecentra, de PVT’s en beschut wonen.. Met een totale investering van ongeveer 540 miljoen euro wordt daarmee een twee jaar durend onderhandelingsproces met de Vlaamse regering afgerond.
Voor de ongeveer 220.000 werknemers uit de Vlaamse non-profitsectoren komt hiermee perspectief op verbetering van de koopkracht, op aangepaste arbeidsorganisatie en betere werkplanning en op bijkomende investeringen in uitbreiding van het aanbod en extra handen op de werkvloer.
In de klassieke VIA sectoren zal voor het eerst een volledige 13e maand gerealiseerd worden en komt er perspectief op een nieuw loonmodel, gebaseerd op een aangepaste functieclassificatie. Dit loonmodel zal voor de sector ouderenzorg, de revalidatiecentra en de PVT’s versneld ingevoerd worden. Voor alle werknemers komt er een versterking van het aanvullend pensioen. Bovendien is er in het akkoord ruimte voor enkele sectorspecifieke koopkrachtmaatregelen.
Op het vlak van arbeidsorganisatie komen er maatregelen die een betere uuroosterplanning mogelijk maken binnen een flexibeler kader. Er komt een omkaderend beleid rond bestrijding van agressie en burn-out.
Hoofdbrok van de budgettaire inzet (446 mio op kruissnelheid) van de Vlaamse Regering gaat naar het uitbreidingsbeleid. Zo komen er o.m. belangrijke investeringen in de sectoren ouderenzorg en de gehandicaptensector die bijkomend aanbod creëren en tegelijk de hoge werkdruk bij het personeel moeten verlichten.
Alle maatregelen in dit tripartiete kaderakkoord tussen sociale partners en Vlaamse regering moeten nu verder omgezet worden in aanpassingen aan de regelgeving en in collectieve arbeidsovereenkomsten.
Meer weten?
Lees PC 330 : VIA5 akkoord voor de Vlaamse non-profit sectoren