Partnerland BIS : Burundi
Op deze pagina:
COSYBU/FNTT-SI
In het kader van het programma 2022-2026 wordt het partnerschap met COSYBU/FNTT-SI (Confédération des Syndicats du Burundi / Fédération Nationale des Travailleurs du Transport, du Social et de l’Informel) verdergezet. Het gaat meer bepaald om een politiek partnerschap met COSYBU, en om een operationeel partnerschap met FNTT-SI, die op haar beurt de programma-activiteiten uitbreidt naar de FNTAA (Fédération Nationale des Travailleurs Agro-Alimentaires), de FNTD (Fédération Nationale des Travailleurs Domestiques) en de FNTMI (Fédération Nationale des Travailleurs du secteur Manufacturier Informel).
Deze vier vakbondsfederaties voor informele werknemers leiden mensen op tot onderhandelaars voor sociale dialoogorganen op provinciaal niveau, om de belangen van de leden te verdedigen. De COSYBU-onderhandelaars zetelen in de nationale overlegorganen (Conseil National du Dialogue Social, vergelijkbaar met onze “Groep van Tien”).
Op elk niveau streven onze partnerorganisaties ernaar de werk- en levensomstandigheden van informele werkers te verbeteren, in overeenstemming met de IAO-aanbeveling 204. Daarom komen ze ook tussen op bedrijfsniveau in zeer praktische aangelegenheden, en op sectoraal niveau. Daarnaast doen ze aan beleidsbeïnvloeding t.a.v. politieke en economische leiders, en in het kader van internationale netwerkactiviteiten.
Doel van het programma 2022-2026
De partners hebben 3 prioriteiten bepaald voor deze vijfjarige cyclus van de samenwerking. Deze zijn uitgewerkt op elk niveau van de interventie: verbetering van de werkomstandigheden in de informele economie, strijd tegen gender-gerelateerd geweld, aanpassing aan klimaatverandering en vermindering van de CO2-uitstoot.
Ten eerste zullen de partners onderhandelen over uitvoeringsbesluiten om ervoor te zorgen dat de nieuwe arbeidswetgeving ook wordt toegepast op de informele werkers, in het bijzonder op het vlak van (betere) contracten, veiligheid en preventie op het werk, en dekking door de sociale zekerheid.
Ten tweede zullen de partners zelf systemen opzetten om de opvolging te kunnen garanderen in de strijd tegen gender-gerelateerd geweld op de werkvloer.
Ten derde zullen de partners maatregelen promoten om ervoor te zorgen dat de Burundezen beter voorbereid zijn op de gevolgen van de klimaatverandering, via onderhandelingen op nationaal en provinciaal niveau, maar ook op bedrijfsniveau.
Tijdens de uitvoering van het programma zullen COSYBU/FNTT-SI de interne structuren verder uitbouwen op deze drie gebieden. Zo zorgen ze voor een betere interne doorstroming van kennis en informatie, en zullen lokale kaders expertise opbouwen en betere steun geven aan de achterban op vlak van veiligheid en preventie, van strijd tegen gender-gerelateerd geweld op de werkvloer (melding en behandeling van klachten) en op het vlak van een rechtvaardige transitie (klimaatmaatregelen voorstellen op lokaal en bedrijfsniveau).
BIS-MSI zal de onderlinge uitwisseling van goede praktijken tussen de verschillende partners actief ondersteunen, alsook de uitwisseling met de internationale syndicale beweging.