18/12/2024 - 10u
Rechtvaardige transitie en nieuwe vaardigheden in de Textiel- en Kledingsector
Duurzame productie
De ILO (International Labour Organization) organiseerde onlangs een bijeenkomst over hoe de Textiel- en Kledingsector kan overschakelen naar duurzamere productie, met aandacht voor de werknemers en hun vaardigheden.
Uitdagingen voor werknemers
De sector is in crisis en heeft te maken met veel tijdelijke werkloosheid, faillissementen, moeilijke transportketens en oneerlijke arbeidsomstandigheden.
Veel werknemers moeten nieuwe vaardigheden leren om mee te kunnen met veranderingen, zoals duurzamer werken of digitale innovaties.
Belangrijke initiatieven
-
Pact for Skills:
Een Europees programma dat de sociale partners samenbrengt om werknemers bij te scholen en klaar te maken voor de toekomst. -
Digitaal kledingpaspoort:
Een online systeem waarmee consumenten kunnen zien hoe kleding is gemaakt, bijvoorbeeld of het duurzaam en eerlijk geproduceerd is.
Goede voorbeelden uit het buitenland
- Werknemers leren via een standaard lesprogramma nieuwe vaardigheden waarmee ze een officieel erkend diploma kunnen halen.
- Scholen en bedrijven werken samen om opleidingen te bieden die passen bij een duurzamere textielsector.
Oplossingen voor de toekomst
- Kansen geven: meer bij- en omscholing om werknemers kansen te geven. De sector vraagt een toekomstgerichte aanpak die inzet op de versterking van werknemers. Opleiding op de werkvloer en duaal leren zijn cruciaal om zowel jongeren als huidige werknemers klaar te stomen voor nieuwe uitdagingen. Polyvalentie en jobrotatie bieden oudere werknemers meer veerkracht en flexibiliteit, wat hen helpt om beter om te gaan met verandering. Investeren in een beleid dat inzet op vaardigheden, motivatie en ondersteuning voor alle werknemers zal zorgen voor een sterke, duurzame en toekomstbestendige textielsector.
- Waardevolle versterking tijdens piekperiodes: om piekperiodes in bv. het stikwerk op te vangen, kunnen we nadenken over manieren om mensen met een passie voor stikken tijdelijk te betrekken bij de sector. Dit biedt hen de kans om hun vaardigheden in te zetten en tegelijk bij te dragen aan onze sector. Het is daarbij essentieel dat deze samenwerking gebeurt met respect voor eerlijke loon- en arbeidsvoorwaarden van alle werknemers.
- Fysieke belasting verminderen: extra aandacht voor ergonomie bij zwaar werk in lawaaierige of warme omgevingen.
- Textielberoepen nog meer in STEM-campagnes betrekken: vraag om meer nadruk op textieltechnologie in de STEM-initiatieven (initiatieven die Science, Technology, Engineering en Mathematics promoten bij studenten), zodat deze beroepen hoger gewaardeerd worden in het onderwijs.
- Regionale samenwerking met onderwijsinstellingen: inzetten op samenwerkingsverbanden met lokale scholen (ook volwassenenonderwijs) om opleidingen dichter bij potentiƫle kandidaten te brengen en zo de kans op instroom te vergroten.
- Versneld taalonderwijs: praktijkgerichte taaltraining op de werkvloer, specifiek gericht op anderstaligen, met de focus op veiligheidsinstructies en communicatie.
- Aantrekkelijke loon- en arbeidsvoorwaarden: betere werkomstandigheden en hogere lonen om mensen aan te trekken. Sectorale loonpremies- of toeslagen installeren voor knelpuntberoepen. Ploegen- en nachtpremies herzien waarmee extra stimulansen worden gecreƫerd voor werknemers in ploegen- en nachtarbeid.
- Arbeidsmobiliteit verbeteren: carpool- of pendeldiensten / bedrijfsfietsen of -scooters.
- Oneerlijke concurrentie bestrijden: strengere regels om de sector eerlijker en duurzamer te maken.
De focus moet liggen op een eerlijke overgang met kansen voor werknemers, oplossingen voor hun dagelijkse problemen en blijvende steun in hun werk.
Nog vragen?
Contacteer je ACLVB-secretariaat.