Verlof om dwingende reden
Op deze pagina:
De dwingende redenen doelen op een onvoorzienbare gebeurtenis waarbij een dringende tussenkomst van de werknemer vereist wordt. En dit voor zover de uitvoering van de arbeidsovereenkomst deze tussenkomst onmogelijk maakt. Voorbeelden hiervan zijn een ziekenhuisopname of een ongeval van een kind of van een echtgeno(o)t(te). In principe komt een geplande medische ingreep hier niet voor in aanmerking.
Als werknemer is het belangrijk dat je je werkgever zo snel mogelijk verwittigt. Je mag dan afwezig zijn gedurende de tijd die nodig is. Per jaar mogen wel maximaal tien arbeidsdagen in dit kader opgenomen worden (in verhouding minder als je deeltijds werkt). De werkgever is niet verplicht voor deze dagen te betalen. Anderzijds mag de werkgever de werknemer niet verplichten om de uren die niet gepresteerd zijn wegens dwingende redenen, op een ander tijdstip in te halen.
Meer weten?
Weetwijzer
Als ACLVB-lid vind je extra informatie over het verlof om dwingende reden in de ACLVB-Weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor onze leden.
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je lokale ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers zullen je graag helpen met het beantwoorden van jouw vraag.
Download
Download de folder Verlof om dwingende reden