"32-uren, 48-uren? Niemand is bezig met échte oplossingen voor werknemers!"
ACLVB, de Liberale Vakbond, is niet te spreken over het wetsvoorstel van Open Vld om de wettelijke begrenzing van 100 overuren per jaar af te schaffen, waardoor werknemers zelf kunnen bepalen om tot 48 uur per week te kunnen werken.
“Ik vraag me oprecht af waar politieke partijen mee bezig zijn. De ene roept voor 32-urenwerkweek, de andere voor 48-uren werkweek. Eén ding is duidelijk! Geen van hen is bezig met échte oplossingen voor werknemers.”, reageert Gert Truyens, Nationaal Voorzitter van ACLVB.
Individuele vrijheid is voor ACLVB altijd al een belangrijke kernwaarde geweest. Hoewel dit voorstel op het eerste zicht in dat kader lijkt te passen, geeft het eerder een vals gevoel van vrijheid en zorgt het potentieel voor meer wantoestanden op de werkvloer. “Er is reeds veel mogelijk qua flexibiliteit en overuren. Het opgelegde maximum aantal overuren zorgt tenminste dat er overleg moét gebeuren, indien men dat wil aanpassen. Indien dit kortzichtig wetsvoorstel realiteit wordt, verdwijnt de garantie op overleg en zitten we snel in het Wilde Westen”, aldus de voorzitter van de Liberale Vakbond.
Dat overleg werkt en positief kan zijn voor werknemer én werkgever weet ACLVB als geen ander. Bewijs daarvan is het interprofessionele akkoord 2023-2024 dat het mogelijk maakt om, naast de 100 wettelijke overuren, ook 120 extra overuren te laten presteren.
ACLVB vreest dat dit wetsvoorstel zorgt voor nog meer ongelijkheid op de werkvloer. Bovendien is een werkweek van 48 uur lang niet in alle sectoren mogelijk, waardoor de koopkracht van werknemers onderling enorm gaat verschillen. Ook de vrijwillige basis van dit wetsvoorstel, stelt de Liberale Vakbond in vraag. “Werknemers zouden hier vrijwillig op kunnen ingaan,
maar dit zet de deur open voor werkgevers om de druk op hun personeel op te voeren. Je collega doet het wel en jij niet? Dat moeten we écht vermijden!”
De Liberale Vakbond was eerder al gekant tegen het voorstel van Paul Magnette rond de 32u-werkweek. Na dit voorstel, dat even nefast is voor de arbeidsmarkt, herhaalt ACLVB haar oproep aan politici om te luisteren naar de voorstellen die op lange termijn écht een positief effect hebben op de volledige arbeidsmarkt, zowel voor werkgever als werknemer.
“Het individualiseren van arbeidsvoorwaarden past niet in onze toekomstvisie voor de arbeidsmarkt.”, besluit Gert Truyens.