banner-cafetariaplan-transparant-kader.jpg

ACLVB voorstander van transparant kader rond cafetariaplannen

15/11/2024 - 13u

“Vrije keuze moet goed geïnformeerde keuze zijn!"

Naar aanleiding van recente discussies over cafetariaplannen wil ACLVB de aandacht vestigen op hun voorstel voor een transparant en eerlijk kader. “Cafetariaplannen winnen aan populariteit in alle sectoren, maar ze roepen nog te veel vragen op bij de werknemers. Als sociaalliberale vakbond steken we onze kop niet in het zand en willen we duidelijke richtlijnen ontwikkelen”, aldus Gert Truyens, Nationaal Voorzitter ACLVB.
 

Cafetariaplannen vs. sociale zekerheid

Cafetariaplannen bieden werknemers de mogelijkheid om extralegale voordelen te kiezen, zoals fietsleasing of extra vakantiedagen, maar die keuze heeft gevolgen. “De flexibiliteit wordt duidelijk gewaardeerd, maar we blijven wijzen op de impact op sociale zekerheid, pensioenopbouw en andere looncomponenten. Werknemers moeten volledig en correct geïnformeerd worden voordat ze hun keuzes maken", benadrukt Truyens.
 

Een kader met duidelijke spelregels voor iedereen

Na een uitgebreide bevraging door hun studiedienst, was ACLVB de eerste vakorganisatie om met een duidelijk kader te komen dat een antwoord biedt op de vele vragen die leven bij werknemers én werkgevers.

“Ons kader gaat verder dan de huidige wettelijke bepalingen en haalt cafetariaplannen uit de juridische grijze zone waarin ze zich bevinden”, verduidelijkt Truyens.

De belangrijkste punten uit het voorstel:

  1. Grondige informatieverstrekking: Werknemers hebben recht op individuele berekeningen van de impact op hun sociale rechten en loonpakket, zodat ze de gevolgen op lange termijn begrijpen. “Te weinig werknemers krijgen vandaag vooraf de nodige informatie”, stelt Truyens.
  2. Maximale beperking: Cafetariaplannen mogen niet meer dan 10% van de brutoloonkost per werknemer per jaar bedragen om onevenwichtigheden te vermijden. Voor hogere lonen geldt een absolute begrenzing van maximaal 6 keer het gemiddeld minimum maandinkomen, ongeacht de loonhoogte.
  3. Verplicht Sociaal Overleg: Cafetariaplannen moeten via collectieve arbeidsovereenkomsten worden ingevoerd. “Momenteel wordt slechts de helft van de cafetariaplannen via een cao geregeld. Dat moet veranderen om zowel keuzevrijheid als sociale bescherming te waarborgen”, verduidelijkt Truyens.


Balans tussen flexibiliteit en zekerheid

“Met deze maatregelen wil ACLVB ervoor zorgen dat werknemers niet alleen keuzevrijheid hebben, maar ook volledig geïnformeerd zijn over de werking en mogelijke risico's van cafetariaplannen. Tegelijkertijd beschermen we sociale zekerheid en andere essentiële verloningselementen", zegt Truyens.

Met dit voorstel biedt de sociaalliberale vakbond een solide en transparant kader dat werknemers in staat stelt goed geïnformeerde keuzes te maken. "Hiermee versterken we opnieuw onze rol als betrouwbare partner voor werknemers", besluit de voorzitter.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart