Comé, de vormingsdienst van de ACLVB, heeft voor het schooljaar 2022-2023 opnieuw een boeiend programma samengesteld. Maak gebruik van het leerzame aanbod, alle vormingen zijn gratis voor leden!
Laten we beginnen met een wist-je-datje: Comé staat voor ‘Competent in Engagement!’. Om een syndicale rol op te nemen in je bedrijf heb je kennis nodig en dien je bepaalde vaardigheden te beheersen. Het is onze taak om je op weg te helpen en je te blijven ondersteunen. Het programma 2022-2023 biedt alvast voor elk wat wils!
Afgevaardigden
Wie als effectief of plaatsvervangend lid deel uitmaakt van de Ondernemingsraad, het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk of de Syndicale Delegatie, heeft de keuze tussen een aantal tweedaagse modules:
- de Belgische arbeidsmarkt anno 2022
- de invloed van Europese en internationale beslissingen op de Belgische regelgeving
- bedrijf en omgeving
- arbeidsongevallen en beroepsziekten
- cafetariaplannen
- externe communicatie
Heb je 1 mandaat, dan kan je voor 2 modules inschrijven. Heb je meerdere mandaten, dan kan je voor 4 modules inschrijven. De modules kunnen enerzijds met overnachting
gevolgd worden in Genk, Mechelen en Gent en anderzijds zonder overnachting in Aalst, Antwerpen, Genk, Gent, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas, Tienen en Vilvoorde. Hoe sneller
je je keuze maakt, hoe zekerder je bent van een plaatsje. De inschrijvingen per module zijn beperkt tot 25 personen.
Werknemers
De grootste vorming is weggelegd voor werknemers: het maakt niet uit in welk bedrijf of welke sector je werkt! Elke werknemer is welkom op deze vorming. De eerste 3 dagen worden op een zestigtal plaatsen in Vlaanderen georganiseerd. Daarna kan je kiezen om de vorming af te sluiten met 1 provinciale dag of een tweedaagse in Oostende. Ben je bovendien jonger dan 30? Dan wordt de vorming voor jou met 1 extra dag uitgebreid!
De thema’s zijn algemeen, maar houden wel verband met je werkomgeving: welke invloed heeft het opnemen van tijdskrediet op je pensioen? Is iedereen op de werkvloer werkelijk ‘gelijk’? Hoe zeg ik op een assertieve manier mijn mening? Wat denk jij over de sociaaleconomische actualiteit? Een werkgever voor het leven: bestaat dat nog? Hoe ervaar jij de syndicale werking in je bedrijf? Welke soorten werkloosheid zijn er? Hoe werken we ergonomisch? Ben je in bepaalde gevallen beschermd tegen ontslag? Wat betekent ‘omdenken’? Een heleboel vragen, waarop je na het volgen van deze opleiding het antwoord kent.
Werknemers uit bepaalde sectoren
Werknemers uit bepaalde sectoren krijgen vorming over thema’s die specifiek voor de sector zijn. Dat geldt onder meer voor de non-profit, de bewakingssector, de metaalsector in Tienen, de Haven van Antwerpen, de scheikunde in Antwerpen, de Colruytgroep, de bouwsector, de textielsector in West-Vlaanderen. Wil je zelf graag een vorming op maat van jouw sector, bespreek dat zeker met jouw bestendig secretaris.
Iedereen
Digitale units
Op de website vind je al heel wat webinars: digitale filmpjes van ongeveer 20 minuutjes, die de essentie van het thema weergeven. Ze zijn vrij te raadplegen. Eind 2022 zal ook het digitale leerplatform ontwikkeld zijn. Daarop zullen een 10-tal units staan: korte lessen (met oefeningen, testen, artikels,…) die je - waar en wanneer je wil - kan volgen als je over een login beschikt.
Zonale infosessies
Regelmatig worden er in je eigen zone infosessies georganiseerd. Meestal ’s avonds. Een ideale formule om achtergrondinformatie en duiding te krijgen bij een actueel thema
en de uitgelezen kans om te netwerken.
Praktisch
Alle info over de vormingen vind je op de website www.comé.be. Via deze website kan je ook inschrijven. Ik geef nog mee dat alle vormingen gratis zijn voor ACLVB-leden en
dat je kan gebruikmaken van Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of syndicaal verlof. We hopen je te kunnen verwelkomen!