banner-terug-naar-werk-fonds_0.jpg

Het Terug Naar Werk-fonds: verbeterde ondersteuning voor professionele re-integratie

01/04/2025 - 14u

Het Terug Naar Werk-fonds (TNW-fonds), dat op 1 april 2024 werd ingevoerd, biedt een gestructureerd kader om de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers te vergemakkelijken. Bedoeling van het fonds is om gespecialiseerde diensten te financieren die werknemers op weg helpen naar een nieuwe baan.

Een overzicht van de belangrijkste voorwaarden en de wijzigingen die vandaag van kracht worden.
 

Het TNW-fonds: voor wie?

Het TNW-fonds is in de eerste plaats bedoeld voor arbeidsongeschikt erkende werknemers van wie de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens medische overmacht op initiatief van de werkgever. Het werd nu uitgebreid naar een tweede categorie van rechthebbenden: sociaal verzekerden die erkend in invaliditeit zijn (= vanaf 1 jaar arbeidsongeschiktheid), op voorwaarde dat de middelen van het fonds toereikend zijn.

Rechthebbenden hebben toegang tot gespecialiseerde diensten, verleend door erkende dienstverleners, gericht op hun socioprofessionele re-integratie. Deze dienstverlening moet begeleidingssessies omvatten die fysiek of online kunnen worden gehouden en individueel of in groep kunnen worden georganiseerd.
 

Financiering en werkgeversbijdragen

Werkgevers die medische overmacht inroepen om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, moeten:

  • het RIZIV op de hoogte brengen binnen 45 dagen na de beëindiging van het contract
  • een bijdrage van € 1.800 betalen aan het TNW-fonds


Toegangsprocedures voor werknemers

Om een tussenkomst te krijgen van het TNW-fonds moet de rechthebbende een aanvraag indienen bij het RIZIV via een elektronisch of papieren formulier. Zodra de aanvraag is gevalideerd, ontvangt de rechthebbende een voucher ter waarde van € 1.800, die kan worden gebruikt bij een erkende dienstverlener. De voucher is zes maanden geldig vanaf de verwachte aanvangsdatum van de gespecialiseerde dienstverlening op maat.
 

Nieuw: toegang uitgebreid tot wie in invaliditeit is

Op 1 april 2025 werd een nieuwe stap gezet: ook wie erkend in invaliditeit is (categorie 2, vanaf 1 jaar arbeidsongeschiktheid), kan nu een beroep doen op het TNW-fonds. Deze rechthebbenden zullen echter alleen in aanmerking kunnen komen als de middelen van het fonds toereikend zijn.

Bovendien hebben rechthebbenden in de eerste categorie (medische overmacht) nog steeds voorrang op die in de tweede categorie (invaliditeit).
 

Een wettelijk vermoeden van arbeidsongeschiktheid

Tijdens de periode van tussenkomst door het TNW-fonds worden de rechthebbende werknemers geacht hun graad van arbeidsongeschiktheid te behouden. Dit vermoeden van arbeidsongeschiktheid geldt voor maximaal zes maanden en kan niet worden geschorst.

Het Terug-Naar-Werk-fonds is een belangrijke stap voorwaarts voor de professionele re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. De uitbreiding ervan naar rechthebbenden in invaliditeit en het feit dat het door werkgevers wordt gefinancierd, maken het nog effectiever. Waakzaamheid is echter geboden om ervoor te zorgen dat arbeidsongeschikte werknemers hun rechten opnemen en wel degelijk van deze nieuwe maatregelen genieten.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart