Hoe voel jij je op het werk? Maak een afspraak met jezelf

25/11/2021 - 15u

Je goed voelen in je vel en op je werk, da's belangrijk. Maar hoe zorg je voor je welzijn? Hoe voorkom je dat werkgerelateerde stress te hoog oploopt? Op welke signalen moet je letten bij jezelf? En hoe kan je je werk na een afwezigheid weer op de rails krijgen en een terugval voorkomen?

De federale overheid komt met een website die wil helpen je welzijn op het werk te verbeteren. Want ook na de coronacrisis zal welzijn op het werk belangrijk blijven.

De coronacrisis heeft onze levens flink overhoopgegooid. We kwamen in een nieuwe situatie terecht met heel wat onzekerheden die stress kunnen veroorzaken, ook op het werk. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat dit ons mentaal welzijn negatief beïnvloedt. Voor sommigen was de situatie voor de crisis al niet makkelijk. Recente cijfers van het Riziv tonen aan dat de afgelopen 4 jaar het aantal Belgen met een burn-out of depressie elk jaar gestegen is met ongeveer 10 procent!
 

Campagne

De federale overheidsdiensten Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid starten daarom een brede informatie- en sensibiliseringscampagne, als onderdeel van het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk dat begin dit jaar werd aangevat. Onder meer op radio, sociale media en websites duiken zinnetjes op als ‘Druk-druk is niet altijd goed-goed’ en ‘Zorgen voor je medewerkers is zorgen voor je bedrijf’.

In de loop van de campagne zullen verschillende bekende Belgen hun eigen tips en verhalen delen, met daarbij de vraag om ook zelf een afspraak te maken op de website afspraakmetjezelf.be. Daar staan verschillende voorbeelden zoals: ‘Geef op tijd aan wanneer je te veel werk hebt’ en ‘Las tijdig een pauze in’.

Welke afspraak maak jij met jezelf? Als je zelf een goede afspraak bedenkt die nog niet in het lijstje staat, kan je die op de website achterlaten.

Tegelijk richt de campagne zich naar leidinggevenden, HR- en preventiediensten en werkgevers in het algemeen, met informatie over de wettelijke verplichting rond preventie van werkgerelateerde psychosociale risico's, net als verschillende tools voor een beleid dat voorkomt dat werknemers uitvallen. Ook zij kunnen een afspraak maken met hun medewerkers.
 

Vragenlijst en bruikbare tips

De website biedt daarnaast een hoop tips voor meer mentaal welzijn op het werk. Zonder belerend vingertje, maar met wetenschappelijk onderbouwd, hands-on advies. Wetenschappers ontwikkelden ook een laagdrempelige tool, die je op basis van een vragenlijst een goed beeld geeft van je huidige mentale welzijn en helpt om tijdig eventuele alarmsignalen te detecteren. Wat de uitkomst ook is: iedereen krijgt nuttige tips om goed voor zichzelf te zorgen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart