Gender charter

Op deze pagina:

    20 jaar Charter Gender mainstreaming

    Vakbonden hernieuwen engagementen rond gelijke kansen m/v

    De voorzitters van de 3 vakbonden zetten hun handtekening onder het vernieuwde Charter Gender mainstreaming. Want als het gaat om gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen in België, is het werk niet af!

    Twintig jaar geleden, op 23 september 2004 om precies te zijn, ondertekenden de 3 Belgische vakbonden het Charter Gender mainstreaming voor gelijkheid van vrouwen en mannen in de vakbonden.

    Gender mainstreaming? Twintig jaar geleden omschreven we het als de geïntegreerde aanpak ter bevordering van gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Als vakbonden wilden we met het Charter waarborgen dat een dimensie van gendergelijkheid zou opgenomen worden in alle beleidsdomeinen en alle stadia door alle actoren die normaal gezien betrokken zijn bij het vastleggen van het beleid. Hoe dan ook spelen vakbonden een voorname rol in het proces van maatschappelijke emancipatie van vrouwen en mannen. Denk aan het zorgen voor maatregelen opdat vrouwen en mannen een eerlijk loon zouden krijgen waarmee ze economisch en financieel onafhankelijk kunnen zijn, de strijd voor gelijke toegang tot de arbeidsmarkt en socialezekerheidsrechten, het bevorderen van regelgeving die gendergelijkheid stimuleert en het integreren van gendergelijkheid in collectieve arbeidsovereenkomsten, zoals gelijk loon voor gelijk werk.
     

    Genderongelijkheid niet weggewerkt

    Op 3 oktober 2024, twee decennia later dus, vierden de vakbonden en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen de 20ste verjaardag van het Charter. Tegelijk vernieuwden ACLVB, ACV en ABVV hun engagement rond het Charter en nemen ze concrete maatregelen om gendergelijkheid te boosten.

    Is de strijd anno 2024 dan nog nodig? Katrien Allaert, Nationaal Secretaris ACLVB: “Duidelijk is dat het Charter al heel wat in gang gezet heeft. Maar het blijft van belang dat we de uitdaging niet lossen. Want nog steeds heerst ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in ons land. Niet alleen is er de loonkloof, met daarnaast de pensioenkloof en een kloof inzake aanvullende pensioenen. Ook in de sociale zekerheid blijven de verschillen hardnekkig. Nog steeds zien we bij de langdurig zieken meer vrouwen dan mannen, onder meer een gevolg van buitensporige stress bij vrouwen door de te zware combinatie van werk en gezinstaken. En evenzeer op het vlak van opnemen van tijdskrediet en thematisch verlof merken we dat vooral vrouwen instaan voor zorgtaken. Nog werk aan de winkel dus!”
     

    ACLVB zet concrete stappen

    ACLVB-Voorzitter Gert Truyens plaatste op 3 oktober dan ook overtuigd zijn handtekening onder het Charter en de vernieuwde engagementen. Tegelijk richten wij ons met de andere vakbonden tot de politici om de weg verder te zetten die ze reeds met ons zijn ingeslagen.

    Ook werkgevers, verenigingen en alle spelers van het maatschappelijk middenveld roepen we op om concreet werk te maken van gender mainstreaming.

    Intussen blijft de Liberale Vakbond waken over gendergelijkheid in het arbeidsrecht en in het domein van de sociale zekerheid. “Vanuit ons mandaat binnen de verschillende
    beheerscomités hebben we impact op de beleidsuitvoering”, aldus Katrien Allaert. “Verder zal de ACLVB vrouwen en mannen blijven sensibiliseren, in het bijzonder naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart en de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op 25 november. In de bedrijven zelf zullen we inzetten op de uitbouw van een syndicale werking waar aandacht is voor gendermainstreaming. We willen afgevaardigden juridische instrumenten aanreiken die ze kunnen gebruiken om in het sociaal overleg gendergelijkheid aan boord te brengen en bespreekbaar te maken. We voorzien ze dus van tools waarmee ze aan de slag kunnen. Tot slot willen we een lerend netwerk opzetten om met de délégués samen acties te ontwikkelen die er moeten toe leiden dat in de toekomst meer vrouwelijke kandidaten en verkozenen in de bedrijven en sectoren actief zijn.”

    Meebouwen aan een rechtvaardigere (werk) omgeving, de ACLVB blijft ervoor gaan!

    Download het charter

    Download het Gender Charter

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart