De laatste dagen werden in de bedrijven van de handel talloze nota’s geschreven waarin de rechten en plichten van de werknemers in het kader van de corona-epidemie werden toegelicht. Uiteraard moeten de CPBW’s hun rol kunnen spelen in de bedrijven, maar het leek ons ook van cruciaal belang om de sectorverantwoordelijken te kunnen ontmoeten.
Op 4 maart jl. hebben de vakorganisaties op hun vraag Comeos, de werkgeversfederatie van de handelssector, ontmoet. Doel van de vakorganisaties was de werkgevers duidelijk maken dat, naast de beschermingsmaatregelen die via de CPBW’s moeten worden genomen, er geen sprake kan zijn van andere maatregelen in de bedrijven zonder voorafgaand overleg met de vakorganisaties.
Waarom nemen wij dit initiatief?
Sommige bedrijven achtten het al nuttig om, uiteraard nog in theorie op dit moment, “werkloosheid wegens overmacht” of “economische werkloosheid” te voorzien. Voor de vakorganisaties zijn de zaken duidelijk : dergelijke uitzonderlijke maatregelen zouden een sectorale omkadering vereisen alvorens ze in de praktijk worden gebracht. Deze omkadering moet de koopkracht van de werknemers veiligstellen. Het is geen optie dat werknemers geld verliezen als gevolg van “werkloosheid wegens overmacht” of “economische werkloosheid”. Comeos had geen enkel mandaat om ons een antwoord te geven. Er is een nieuwe vergadering gepland, met de bedrijven deze keer, op 18 maart e.k. om de situatie in te schatten. Intussen zullen wij erover waken dat de rechten van de werknemers worden gerespecteerd en de wetgeving strikt wordt toegepast.
Onze boodschap aan de werkgevers is duidelijk : wij willen niet afglijden naar een angstpsychose. Wij willen dat de CPBW’s hun rol spelen en daarbij de adviezen van de bevoegde overheden opvolgen. Wij denken echter dat vroegtijdige oplossingen (onder meer het behoud van koopkracht als tijdelijke werkloosheid noodzakelijk wordt) wanneer de problemen nog niet aan de orde zijn, altijd nuttiger en beter doordacht zijn dan wanneer ze onder tijdsdruk moeten worden genomen omdat er vooraf niet werd over nagedacht en onderhandeld.
Een verwittigd werkgever is er twee waard. Ze zullen de vakorganisaties op hun pad vinden om te onderhandelen opdat werknemers door de epidemie van het coronavirus geen twee keer zouden worden gestraft!