Personenbelasting
Op deze pagina:
Ken je personenbelasting
Iedereen weet dat hij belastingen moet betalen en dit vaak op een aanzienlijk deel van je inkomen. Maar hoeveel je afdraagt en hoe het systeem van de personenbelasting precies in elkaar zit, weten weinigen. Dit en veel andere zaken kan je nalezen in de ACLVB-Belastinggids.
Zonder belastingen geen beschaving
Vraag je aan onze leden hoeveel belastingen ze moeten betalen, zal je vaak met enige misnoegdheid 50 % als antwoord krijgen. Dit is gelukkig een fout antwoord en niet steeds op feiten gebaseerd. Dit hardnekkig misverstand willen we voor eens en altijd uit de wereld willen helpen.
Wat dacht je van de uitspraak “belastingen zijn een teken van beschaving” ? De ACLVB kan hier alleen maar volmondig mee akkoord gaan. In een moderne samenleving investeert de staat in personen van de kleuterschool tot en met de universiteit bij manier van spreken. Belastingen en sociale bijdragen verdwijnen niet in een zwart gat zoals sommige kwade tongen willen beweren. Via belastingen betalen we rechtstreeks of onrechtstreeks voor politie en justitie, het leger, openbare diensten, brandweer, drinkwater, voedselveiligheid, openbaar vervoer enz. We moeten niet flauw doen over de belastingdruk in België: die is inderdaad niet laag te noemen. Maar het is vooral de belastingdruk op de lonen van de gewone werknemers die veel te hoog is in vergelijking met de belastingdruk op de vermogens van rijke Belgen, renteniers en speculanten. De ACLVB heeft hiervoor het perfecte voorstel in de vorm van een Dual Income Tax.
Vandaag is de personenbelasting een onontwarbaar kluwen waar niemand nog echt goed wijs uit geraakt. Het is geweten dat een rechtvaardige verdeling volgens het draagkrachtprincipe psychologisch werkt terwijl een ongelijke verdeling bij de bevolking enkel maar frustratie oplevert. Een rechtvaardige, doordachte, transparante en redelijke taxshift dringt zich meer dan ooit op.
Wat is personenbelasting?
De personenbelasting is een inkomstenbelasting die elke rijksinwoner moet betalen op zijn totaal jaarinkomen. Heb je je hoofdverblijfplaats in België of bevindt jouw ‘zetel van fortuin’ zich in België, dan ben je aan deze belasting onderworpen. Je wordt niet enkel belast op je Belgische inkomsten maar ook op de inkomsten die je in het buitenland hebt verkregen. Deze laatste inkomsten kunnen vrijgesteld zijn met een progressievoorbehoud (om te vermijden dat je twee keer wordt belast).
De belasting is progressief
Bij een progressieve inkomstenbelasting zal het gemiddelde belastingtarief hoger worden naarmate het inkomen stijgt. Bedoeling is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Progressief klimmend houdt in dat de aanslagvoet verhoogt wanneer de belastbare grondslag toeneemt. Ontvang je een hoger inkomen, dan betaal je meer belastingen maar je inkomen wordt in schijven opgesplitst en voor een hogere inkomensschijf zal er een hoger aanslagvoet gelden. Als mensen beweren dat de helft van hun inkomen naar de belastingen gaat, is dit dus een pertinent foute conclusie. Een 1ste schijf van je inkomen is onderworpen aan de 25 % en dit ongeacht je inkomen.
Tot voor kort kenden we 5 belastingschijven: 25 %, 30 %, 40 %, 45 % en 50 %. De taxshift van de regering Michel heeft al wat gesleuteld aan de schijven van 25 % en 30 % maar de grote wijziging is wel voor aanslagjaar 2019. Vanaf aj. 2019 (inkomstenjaar 2018) wordt de schijf van 30 % afgeschaft. Deze schijf wordt eigenlijk opgeslorpt door de laagste schijf van 25 % wat dus in het voordeel is van de belastingplichtigen.
Belastingvrije sommen en andere verminderingen
Gelukkig is niet alles onderworpen aan de personenbelasting Zo heb je recht op een belastingvrije som wat nog kan verhoogd worden indien je personen ten laste hebt, denk aan kinderen bijvoorbeeld. De fiscus zal deze belastingvrije sommen automatisch berekenen op basis van de gegevens die je invult in je jaarlijkse aangifte personenbelasting.
Verder moet je een onderscheid maken tussen een belastingaftrek, zoals onderhoudsuitkeringen, en belastingverminderingen die zowel federaal als gewestelijk kunnen zijn. De verschillen en de soorten verminderingen kan je nalezen in onze Belastinggids.
Download
Download de Belastinggids 2024