“Er blijft veel potentieel onbenut, laten we samen de volgende stap zetten!”
Tijdens de Week van de Mobiliteit bevroeg ACLVB alle gemeenten over hun mobiliteitsbeleid. Deze bevraging maakt deel uit van haar inspanningen om mobiliteit hoger op de beleidsagenda te krijgen. Recent ondertekende de Liberale Vakbond, samen met de sociale partners in de Groep van 10, het akkoord “Laten we vooruitgaan – mobiliteit van de toekomst”. Dit akkoord onderstreept de noodzaak van een geïntegreerd en efficiënt mobiliteitsbeleid waarbij alle stakeholders hun verantwoordelijkheid nemen. “Naast koopkracht en jobs speelt mobiliteit een cruciale rol in het leven van werknemers”, aldus Gert Truyens, Nationaal Voorzitter van ACLVB. “Met deze bevraging willen we lokale overheden bewust maken van hun cruciale rol, want mobiliteit verbeteren vereist inspanningen op élk niveau.”
Meer dan alleen autoloze zondag en fietspaden
“Mobiliteit voor werknemers verbeteren gaat niet alleen over infrastructuur zoals fietspaden of het organiseren van een autoloze zondag”, vertelt Gert Truyens. “Het vraagt een structurele aanpak en samenwerking tussen bedrijven, sociale partners, vervoersmaatschappijen én lokale overheden.”
De recente bevraging van ACLVB legt bloot dat er nog veel potentieel onbenut blijft op het gebied van mobiliteit binnen gemeenten. Hoewel een duidelijke meerderheid van de gemeenten al initiatieven heeft genomen om de duurzame bereikbaarheid en toegankelijkheid van bedrijven en bedrijventerreinen te verbeteren (83,9%), zijn er nog aanzienlijke hiaten. Zo kent slechts 57,1% van de gemeenten het principe van bedrijfsvervoerplannen en 53,1% van hen werkt er actief aan mee – dat is slechts een kwart van alle respondenten.
“Doordachte bedrijfsvervoerplannen, waarin alle partijen hun verantwoordelijkheid opnemen, bieden dé oplossing voor betere werknemersmobiliteit”, aldus Gert Truyens.
Resultaten bevraging onder de loep
- Initiatieven genomen: 83,9% van de gemeenten nam al maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren, maar er blijft werk aan de winkel voor de overige 16,1%.
- Nieuwe initiatieven: Alle gemeenten gaven aan dat ze van plan zijn om nieuwe initiatieven op te starten, wat een positief signaal is voor de toekomst.
- Bedrijfsvervoerplannen: Slechts 57,1% van de gemeenten is bekend met bedrijfsvervoerplannen. Van deze groep werkt slechts 53,1% al actief aan dergelijke plannen. Dit betekent dat slechts één op vier gemeenten actief bezig is met bedrijfsvervoerplannen.
-
Impact op welzijn: Bijna alle respondenten (98,2%) erkennen dat mobiliteitsoplossingen bijdragen aan veiligheid en welzijn, wat de urgentie benadrukt om verder te investeren in mobiliteit
“Besef omzetten in actie!”
Doordachte mobiliteitsoplossingen dragen niet enkel bij tot een verhoging van de veiligheid, maar kunnen ook echt bijdragen aan het welzijn van werknemers en de leefbaarheid in gemeenten. “Gelukkig zien we dat 98% van de respondenten de link tussen mobiliteit en welzijn ook erkennen. Nu moeten we samen dat bewustzijn omzetten in concrete actie.”
De Liberale Vakbond onderstreept dat het van cruciaal belang is dat lokale overheden verder kijken dan tijdelijke of symbolische maatregelen. “Daarom zullen we werknemers en afgevaardigden blijven sensibiliseren om bedrijfsvervoerplannen op de agenda te plaatsen”, besluit Gert Truyens. “Mobiliteit is tenslotte een gedeelde verantwoordelijkheid, en alleen door samen te werken maken we écht vooruitgang.”