Liefst een derde van de langdurig zieke werknemers in ons land kampt met een musculoskeletale aandoening. Door hun job lijden ze pijn aan de rug, nek of ledematen. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Sinds enkele maanden moeten ondernemingen alvast meer werk maken van preventie. Hoe gaat het in jouw bedrijf?
Oktober was de maand van de ergonomie. Uitgelezen moment voor Vrijuit om aan te kloppen bij de adviseur Welzijn van de ACLVB. “Musculoskeletale aandoeningen, kortweg MSA, houden de werkwereld bezig”, bevestigt Mikail Avci. “Het zijn aandoeningen die de spieren en het skelet aantasten. Ze worden niet altijd opgemerkt, maar toch maken ze de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen uit in België!”
Ernstige gevolgen
Meer dan een derde van alle langdurig zieken in ons land lijdt aan MSA. Onderzoek wijst uit dat niet minder dan 80% van de werknemers aangeeft al eens last te hebben gehad van musculoskeletale aandoeningen.
De oorzaken? Die zijn divers: een slecht aangepaste werkpost, het uitvoeren van herhaalde bewegingen, het verplaatsen van zware lasten, koude, … MSA ontstaan wanneer dezelfde lichaamsdelen gedurende lange tijd worden belast zonder dat ze voldoende rust krijgen om te herstellen. Ze zijn vooral gelinkt aan de fysieke en biomechanische belasting tijdens de activiteit van de werknemer: rechtstaand werken, lasten dragen, het verplaatsen van personen, een verkeerde houding aannemen of repetitieve handelingen uitvoeren bij het werken met bijvoorbeeld een computer, maar ook te lang blijven stilzitten, enz.
MSA ontwikkelen zich geleidelijk aan, maar de gevolgen zijn ernstig en onomkeerbaar, denk aan rugpijn, hernia, lumbalgie, artrose, tendinitis, carpaletunnelsyndroom, … “Onnodig te zeggen dat preventie hier heel belangrijk is”, zegt Mikail Avci. “Naast al het menselijke leed, hebben MSA heel wat negatieve gevolgen voor de onderneming, zoals ziekteverzuim, verlies van kennis en competenties, extra werklast voor collega’s, enz. Ook voor de maatschappij is de tol groot door de kosten voor de sociale zekerheid.”
Meer preventie verplicht
Goed nieuws is dat sedert enkele maanden bedrijven grondiger aandacht moeten besteden aan preventie, daarover hadden we het eerder al in Vrijuit. Sinds 25 mei 2024 geldt namelijk nieuwe regelgeving met betrekking tot ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen op het werk. “Sommige ondernemingen zijn er al mee bezig, andere nog niet”, weet Mikail Avci. “In ieder geval beschikken ze nu over een wettelijk kader waarop ze zich kunnen baseren.”
Een van de aanpassingen in de wetgeving houdt in dat de risicoanalyse ergonomie regelmatig en minstens één keer per jaar dient geactualiseerd te worden. De analyse van de musculoskeletale risico’s moet nu gebeuren op basis van een lijst van 6 biomechanische risicofactoren. Ook bij iedere wijziging aan de werkpost is de aandacht voor ergonomie verplicht. Verder moeten de preventiemaatregelen minstens 1 keer per jaar geëvalueerd worden. “Belangrijk is dat de werknemersvertegenwoordigers in het CPBW of de Syndicale Delegatie bij dit alles betrokken worden”, wijst Mikail Avci erop. Daarnaast werd de rol van de preventieadviseur-ergonoom versterkt.
Informatie en tools
Voor alle info en ondersteuning rond de preventie van musculoskeletale aandoeningen kan je terecht bij de Liberale Vakbond. Spreek zeker de ACLVB-kern in je onderneming aan of vraag raad aan je Bestendig Secretaris.
Ook de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg stelt tools ter beschikking voor werknemers en preventiedeskundigen. Kijk op www.beswic.be voor o.a. tientallen praktische brochures omtrent de preventie van MSA in uiteenlopende beroepen, gaande van vrachtwagenchauffeurs of fruitplukkers over kamermeisjes tot administratief
personeel.
Draag zorg voor je lichaam en sensibiliseer eveneens je collega’s. Het voorkomen van MSA is een zaak van de hele onderneming, werkgever en werknemers. Samen voor een ergonomische werkomgeving!